Tratatul prin care statele lumii luptă împotriva încălzirii globale este cu un pas mai aproape să producă efecte, după ce alte 31 de state din America de Sud și Asia au ratificat acordul inițiat acum un an de Națiunile Unite, informează Reuters.
“Ceea ce părea imposibil este acum inevitabil. Sunt încrezător că până în momentul în care îmi voi încheia mandatul pe 31 decembrie anul acesta, Acordul de la Paris va intra în vigoare în forță”, a declarat Secretarul General al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon la Adunarea Generală ONU de la New York.
Câte țări au semnat Acordul de la Paris
Aflat la al doilea mandat în fruntea ONU, Ban Ki-moon, anunță că numărul țărilor care au ratificat până acum înțelegerea a ajuns la 60, din 196 de state care și-au dat acordul în decembrie anul trecut. Pentru a-și produce, însă, efectele, pactul are nevoie să fie ratificat de 55 de țări care să totalizeze 55% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. Ban Ki-moon susține că cele 60 de state care au ratificat acordul până acum reprezintă 47,5% din emisiile la nivel global. Alte 14 state, care însumează împreună 12.58% din emisiile de gaze cu efect de seră din lume, s-au angajat să ratifice documentul până la sfârșitul anului, ceea ce ar permite atingerea pragului de 55 de procente și automat, intrarea în vigoare a Acordului de la Paris.
Și Uniunea Europeană inteționează să ratifice pactul anul acesta, susține Comisarul pentru Combaterea Schimbărilor Climatice și Energie, Miguel Arias Canete. Este necesară aprobarea de către fiecare din cele 29 de state membre, care împreună clasează UE pe locul 3 în topul celor mai mari poluatori și generatori de gaze cu efect de seră. Așa cum Green Report vă informa, la începutul acestei luni Acordul de la Paris a fost semnat de primii doi mari poluatori ai lumii: China și Statele Unite adună împreună 38% din emisii la nivel global.
Printre cele 31 de state care au depus miercuri instrumentele de ratificare se numără Argentina, Brazilia, Mexic, Singapore, Thailanda, Bangladesh, precum și Emiratele Arabe Unite.
Care sunt prevederile Acordului de la Paris
Pactul stabilește un set de reguli ambițioase și obligatorii din punct de vedere juridic, în domeniul schimbărilor climatice, inclusiv reduceri ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Printre elementele cheie se numără:
– limitarea, pe termen lung, a creșterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius
– dezvoltarea de economii cu emisii reduse de carbon, în contextul unei dezvoltări durabile și de eradicare a sărăciei.
– revizuirea angajamentelor la fiecare 5 ani, prin care se asigură ambiția și durabilitatea acordului
– responsabilități clare de monitorizare și raportare, dar și un angajament al statelor dezvoltate de a mobiliza surse de finanțare pentru statele în curs de dezvoltare, transferul de tehnologie și creșterea capacității acestor state de a se adapta la schimbarea climei.