Acordul privind schimbările climatice, semnat cu ocazia Zilei Pământului

Peste 155 de state au semnat astăzi, cu ocazia Zilei Pământului, la New York, Acordul privind schimbările climatice al cărui obiectiv principal este limitarea creșterii temperaturii globale la cel mult 2 grade Celsius. Acordul a fost negociat și agreat la nivel mondial, în cadrul Conferinței Internaționale privind schimbările climatice de la Paris, din 12 decembrie 2015.

celsius

Momentul de astăzi este unul cu adevărat istoric. Statele lumii și-au asumat oficial un obiectiv comun: limitarea creșterii temperaturii medii globale la cel mult 2 grade Celsius, pentru a evita peste tot în lume fenomene tot mai periculoase generate de schimbările climei. Acordul pe care l-am semnat astăzi este răspunsul comunității internaționale la scenariile științifice, care avertizează de o bună perioadă de timp că temperatura medie globală poate ajunge la creșteri de 3,7 și 4,8 grade Celsius până în anul 2100, în lipsa unor intervenții gândite la nivel mondial”, a declarat Cristiana Pașca Palmer, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Conform documentului, toate statele trebuie să întreprindă măsuri naționale pentru atingerea angajamentelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, țările dezvoltate trebuie să adopte obiective ale reducerilor de emisii poluante care să acopere întreaga economie, în timp ce țările în curs de dezvoltare trebuie să continue să-și îmbunătățească eforturile în lupta împotriva încălzirii globale, în funcție de situația lor națională.

Printre elementele cheie ale Acordului:

  • obiectivul celor 2 grade Celsius, prin raport la epoca preindustrială, care impune reducerea drastica a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), dar și măsuri de economisire a energiei și investiții în energiile regenerabile;
  • continuarea eforturilor pentru a limita această creștere până la 1,5 grade Celsius;
  • o viziune de transformare care să permită dezvoltarea de economii cu emisii reduse de carbon, în contextul unei dezvoltări durabile și de eradicare a sărăciei;
  • un ciclu de revizuire a angajamentelor la fiecare 5 ani, care asigură ambiția și durabilitatea acordului;
  • un proces de evaluare la nivel global a progresului înregistrat, în atingerea țintelor asumate;
  • cooperarea statelor în domenii precum sistemele de avertizare timpurie, pregătirea pentru situații de urgență și de asigurare a riscurilor;
  • alte prevederi importante se referă la responsabilități clare de monitorizare și raportare, dar și un angajament al statelor dezvoltate de a mobiliza surse de finanțare pentru statele în curs de dezvoltare, transferul de tehnologie și creșterea capacității acestor state de a se adapta la schimbările climatice.

Economia mondială a suferit pagube însemnate pe fundalul manifestărilor tot mai periculoase ale schimbărilor climei: doar în 2014 economia globală a înregistrat pierderi de 300 de miliarde de dolari, față de 2300 de miliarde de dolari, pagube cumulate în ultimii 40 de ani. Prin urmare, vorbim despre un fenomen ireversibil, de proporții globale. Astăzi, comunitatea internațională a dat un semnal clar investitorilor, mediului de afaceri și factorilor de decizie: tranziția globală către economia cu emisii reduse de carbon este calea viitorului și șansa limitării acestui fenomen”, a mai punctat Cristiana Pașca Palmer.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri