EAT SMART: 8 moduri de a cumpăra isteț și de a preveni risipa alimentară

Ca să previi risipa alimentară trebuie, în primul rând, să nu ai ce arunca, ceea ce înseamnă că va trebui să te educi să cumperi exact cât ai nevoie. Nu e imposibil, dar ai nevoie de puțină disciplină. Iată de unde să începi: 

risipa_alimentara

 

  • Nu pleca de acasă fără listă 

Cea mai simplă și eficientă regulă pe care trebuie să o respecți ca să previi risipa alimentară este să nu pleci niciodată la cumpărături fără o listă. Alege ce rețete vrei să faci în săptămâna respectivă și, după ce ai făcut o verificare de ce ai în frigider și în cămară, treci pe listă ingredientele care îți lipsesc. Ca să nu te învârți prin supermarket și să pierzi astfel o groază de timp, poți să împarți produsele din listă pe categorii: „Lactate și ouă”, „Carne”, „Legume și fructe”, „Congelate”, „Conserve” etc.

 

  • Fă cumpărături mai des  

Atunci când faci cumpărături rar, o dată pe săptămână sau chiar o dată la două săptămâni, cumperi multe produse ca să refaci stocul, dar cel puțin fructele și legumele se vor strica înainte să apuci să le consumi. Soluția este să adaugi la vizitele regulate în supermarket și unele mai dese la alimentară sau la piață.

 

  • Mănâncă înainte să te duci la cumpărături 

Sigur ai mai auzit sfatul ăsta, dar nu prea îl pui în practică. Înainte să pleci la cumpărături, mănâncă bine acasă, căci altfel tot ce îți va ieși în cale o să fie foarte tentant. Dacă nu apuci să mănânci consistent, cel puțin mestecă gumă cu aromă de mentă și ascultă muzică atunci când faci cumpărături. Muzica în urechi este ca să te protejeze de reclamele și melodiile pe care le auzi în magazin și care te-ar putea manipula.

 

  • Planifică zilele de gătit în funcție de programul tău 

Se întâmplă să plănuiești să gătești ceva din resturile de la masa de ieri, dar apare ceva în programul tău, ajungi seara târziu acasă, iar resturile își găsesc locul până la urmă la gunoi. Înainte să te duci la magazin, verifică-ți agenda și vezi care sunt zilele în care ai putea găti și pentru câte zile poți să faci mâncare. Planifică trei sau patru zile în care să gătești și două în care să mănânci ce a rămas.

 

  • Învață să citești eticheta 

„A se consuma, de preferință, înainte de” sau „expiră la data de” nu înseamnă și „ a se arunca la data de”. „Expiră la data de” înseamnă că aceea este data când poți cel târziu să cumperi produsul din magazin, dar el mai poate fi consumat la câteva zile după aceea, ba chiar și după o săptămână. „A se consuma, de preferință, înainte de” înseamna că până atunci produsul este la cea mai bună calitate a sa. În general, dacă sunt depozitate corect, cele mai multe alimente sunt proaspete chiar și după câteva zile de la data de expirare. Desigur, fii atent la mirosuri, culori și texturi și dacă observi ceva ciudat, nu risca și nu aplica aceste reguli în cazul bebelușilor.

 

  • Cantitatea potrivită 

O măsură foarte eficientă, care salvează cam 35% din mâncarea aruncată, potrivit unui studiu din 2009 realizat de Bulk Is Green Council, este să cumperi exact cantitatea de care ai nevoie. Dacă îți trebuie niște ingrediente pentru o rețetă, cumpără-le la vrac, exact în cantitatea precizată acolo. Altfel, dacă achiziționezi o pungă întreagă, ar putea să se strice sau să prindă miros rânced.

 

  • Cumpără de la localnici

Multe produse au petrecut mult timp pe drum să ajungă la noi în țară, unele chiar jumătate din durata lor de viață, ceea ce înseamnă că, atunci când le achiziționezi trebuie să le consumi repede sau o să se strice. Ca să eviți acest scenariu, cumpără pe cât posibil produse de la localnici, căci așa știi sigur că sunt proaspete.

 

  • Nu pica în capcane 

Magazinele mari, în special, folosesc tot felul de trucuri ca să te facă să cumperi mai mult. Chiar dacă nu cazi în capcana lor, este foarte ușor să cumperi mai mult decât îți trebuie, mai ales când te lovești de produse la reducere sau când ceva te atrage prin miros, cum ar fi pâinea proaspătă sau rotiseria. Du-te întotdeauna la cumpărături cu o listă, evită să cumperi cantități mari dacă produsele sunt perisabile și lasă copiii acasă.

 

Text: Oana Racheleanu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri