70% dintre europeni contesta masurile luate pentru imbunatatirea calitatii aerului

60% dintre europeni simt ca nu sunt suficient informati despre calitatea aerului

Un sondajul Eurobarometru dezvaluie o larga nemultumire legata de actiunile intreprinse in prezent pentru combaterea problemelor de calitate a aerului, sapte din zece europeni (72%) considerand nesatisfacatoare eforturile autoritatilor publice de a imbunatati calitatea aerului, informeaza Comisia Europeana.

Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu

Cetatenii doresc ca noi sa actionam, iar noi vom raspunde asteptarilor prin revizuirea, in 2013, a politicii in domeniul calitatii aerului. Europenii cer mai multe masuri in sectoarele-cheie si mai multe informatii privind eficienta politicilor. Pentru a raspunde acestor cerinte, trebuie sa ne coordonam la nivel politic si sa continuam cu actiuni efective pe teren”, a declarat Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu.

De asemenea, sondajul indica un sentiment general ca nivelul de informare pe acest subiect este insuficient. Aproape sase din zece europeni (59%) simt ca nu sunt suficient informati cu privire la chestiuni legate de calitatea aerului, iar 31% dintre participantii din Spania si 27% dintre cei din Luxemburg, Cipru si Letonia considera ca nu sunt informati deloc.

La intrebarea care ar fi cel mai eficient mod de combatere a poluarii atmosferice, 43% au sugerat controale mai stricte ale emisiilor provenite din industrie si din productia de energie. Emisiile avand ca sursa vehiculele (96%), industria (92%) si transporturile internationale (86%) sunt considerate a avea cea mai mare influenta asupra poluarii aerului.

Un alt motiv de ingrijorare este si impactul poluarii atmosferice asupra sanatatii si asupra naturii. Aproape 9 din 10 europeni considera ca bolile legate de calitatea aerului, precum cele respiratorii sau cele cardiovasculare, constituie o problema grava. Tot probleme grave sunt considerate, de catre 8 intervievati din 10, acidificarea si eutrofizarea.

Masinile electrice si cele hibride, electrice/pe benzina, sunt considerate benefice pentru calitatea aerului, iar electricitatea cea mai prietenoasa pentru mediu dintre modalitatile de incalzire a locuintelor, urmata de biomasa lemnoasa, de gaz si de biomasa sub forma de pelete.

Sapte din zece participanti cred ca energia din surse regenerabile ar trebui sa fie prioritara ca optiune energetica in viitor. Circa 85% dintre europeni sunt de acord cu principiul „poluatorul plateste”, conform caruia cei care polueaza ar trebui sa suporte costurile impactului negativ al poluarii asupra sanatatii si mediului.

La intrebarea ce ar putea face la nivel personal pentru imbunatatirea calitatii aerului, majoritatea participantilor (63%) au numit reducerea utilizarii masinii personale si inlocuirea echipamentelor vechi cu modele mai eficiente energetic (54%) drept cele mai importante actiuni ce pot fi intreprinse individual.

Reprezentantii Comisiei Europene suntin ca se va tine seama de rezultatele acestui sondaj la revizuirea in curs a politicii UE in domeniul calitatii aerului, care se va incheia in a doua jumatate a anului 2013.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri