Rinitele alergice afectează în jur de 80-90% din populația globului, fiind cauzate de reacția sistemului imunitar la diferite substanțe străine. Printre cei mai des întâlniți alergeni sunt praful, polenul și mucegaiul. Anumite tratamente naturale pot fi foarte eficiente, reducând simptomele alergiilor fără să ofere efecte secundare nedorite. Iată câteva remedii naturale care te vor ajuta.
Curățarea cu soluție salină
Irigarea sinusurilor cu ajutorul soluției saline este o metodă eficientă de a curăța sinusurile, eliminând mucusul și ameliorând congestia nazală. Amestecă un sfert de linguriță de sare de mare neiodată cu o cană de apă caldă filtrată. Cel mai eficient mod de a îți curăța sinusurile este cu un vas Neti, care poate fi achiziționat din farmacii.
Mierea crudă
Mierea are numeroase beneficii pentru sănătate, datorită conținutului bogat în antioxidanți și a proprietăților antibacteriene și antiinflamatoare. Având în compoziție polen, mierea este eficientă și pentru diminuarea simptomelor alergiei, fiind un întăritor natural al sistemului imunitar. Consumă câteva lingurițe pe zi pentru a te bucura de efectele ei pozitive.
Spirulina
Spirulina este o algă bogată în substanțe nutritive care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar și la combaterea infecțiilor. Mai multe studii arată că spirulina este eficientă în ameliorarea simptomelor rinitei alergice, cum ar fi congestia nazală, mâncărimile și strănutatul. Spirulina previne eliberarea de histamine, chimicalele care sunt mediatorul cheie în reacțiile alergice.
Acupunctura
Deși știința modernă nu reușește încă să înțeleagă pe deplin cum funcționează acupunctura, unele studii arată că această tehnică străveche poate ameliora simptomele de alergie cum ar fi strănutatul și mâncărimea ochilor, în special în cazul rinitei alergice perene.
Uleiuri esențiale
Anumite uleiuri esențiale sunt foarte utile în decongestionarea sinusurilor. Folosește ulei de eucalipt, mentă, busuioc sau lavandă într-o candelă de aromaterapie.
Quercetină
Quercetina este un flavonoid găsit în mod natural în numeroase fructe și legume. Unele studii arată că această substanță are proprietăți antiinflamatoare, tratând eficient rinita alergică. Consumă fructe și legume bogate în quercetină, cum ar fi mere, verdețuri, citrice, roșii, ceapă roșie sau ardei.
Pe lângă diferite substanțe care pot ușura simptomele alergiei, este important să ai un regim alimentar echilibrat, evitând alimentele care accentuează inflamația. Ocolește alcoolul, cafeaua, alimentele procesate, zahărul, îndulcitorii artificiali, fructele uscate și lactatele din comerț. Legume și fructe ca pepenele galben, banana și castravetele ar putea accentua alergia.
În locuință, asigură-te că ștergi praful și înlocuiești așternuturile suficient de des. Evită covoarele dacă ai simptome puternice, acestea atrag polenul și praful și sunt dificil de curățat. Aerisește bine camera în care dormi și ține în ea doar strictul necesar – obiectele atrag praf și alți alergeni.