In mai putin de o luna de la lansarea programului ”Casa Verde”, peste 5.300 de persoane au depus cereri de finantare pentru a-si achizitiona sisteme de incalzire a locuintelor cu surse alternative de energie. Potrivit datelor Administratiei Fondului de Mediu, valoarea totala a finantarilor solicitate pana in prezent este de aproximativ 32.500.000 lei.
Cele mai multe dosare au fost depuse de locuitorii judetului Bihor, unde 661 de familii au solicitat finantare pentru proiectele de incalzire alternativa. Un numar mare de cereri a fost inregistrat si in judetul Harghita, unde 558 de persoane intentioneaza sa-si echipeze locuintele cu panouri solare, pompe de caldura sau centrale pe lemne si rumegus. De asemenea, Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti a inregistrat 242 de cereri, in valoare de aproximativ 1.479.000 lei.
Au mai ramas 77 milioane de lei
Programul ”Casa Verde” pentru persoane fizice a debutat la 1 iulie. Suma ramasa disponibila dupa centralizarea dosarelor depuse pana in prezent este de 77.500.600 de lei. Persoanele fizice isi pot depune in continuare cererile la agentiile judetene de mediu. Bugetul alocat pentru anul 2010 este de 110 milioane lei, fiind distribuit la nivelul fiecarui judet, in functie de numarul de locuitori. Programul urmareste incurajarea proiectelor privind instalarea sistemelor de incalzire care folosesc sursele de energie regenerabila, nepoluante.
Banii provin de la Fondul de Mediu, iar solicitantii primesc sume fixe, in functie de tipul instalatiei pe care doresc sa o achizitioneze:
• pana la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;
• pana la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura;
• pana la 6.000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.