Reprezentantii Greenpeace Romania au protestat, sambata, in Bucuresti, in fata Ateneului Roman, pentru eliberarea activistilor Greenpeace retinuti intr-o inchisoare din Rusia, a anuntat organizatia.
Este foarte important ca prietenii nostri curajosi care acum sunt in spatele gratiilor sa afle ca nu sunt singuri. Vom arata ca milioane de oameni se gandesc la ei, sunt alaturi de ei si fac tot ce le sta in putința pentru a le asigura libertatea”, a declarat Doina Danciu, coordonator de campanii Greenpeace Romania.
Sustinatorii din Romania s-au alaturat si au afisat mesaje de solidaritate pentru eliberarea activistilor, evenimentul de sambata fiind doar unul din protestele care vor avea loc pe fiecare continent, in peste 140 de orase din 47 de tari, din Noua Zeelanda in Mexic, din Thailanda in Finlanda si Statele Unite. De asemenea, sunt planificate proteste in intreaga Rusie, inclusiv in fata sediului central Gazprom, in fiecare zi lucratoare.
Curtea de justitie Murmansk a decis ca un numar de 30 de persoane sa fie retinute pana pe 24 noiembrie, in timp ce autoritatile investigheaza acuzatiile aduse. Avocatii care ii apara pe cei acuzati au facut apel impotriva detentiei.
Conform Greeenpeace Romania, de la capturarea ilegala a vasului Arctic Sunrise in apele internationale din urma cu doua saptamani, aproape un milion de oameni au trimis solicitari catre ambasadele Rusiei solicitand eliberarea imediata a celor retinuti.
In cursul acestei saptamani, miercuri si joi, 30 de activisti Greenpeace, intre care un fotograf si un videograf freelancer, au fost acuzati de piraterie de o judecatorie ruseasca in urma unui protest pasnic desfasurat in Marea Peciora, impotriva unei platforme petroliere arctice a companiei Gazprom. Daca vor fi condamnati, sentinta maxima este de 15 ani de inchisoare.
Australia si-a declarat, sambata, „ingrijorarea” sa fata de acuzatiile „foarte grave” aduse de Moscova unuia din cetatenii sai, membru al echipajului Arctic Sunrise, aflat in detentie in Rusia, potrivit AFP.
La randul sau, Olanda a demarat o procedura juridica impotriva Rusiei, estimand ca Moscova ar fi trebuit sa-i ceara permisiunea de a verifica nava Arctic Sunrise, pe motiv ca aceasta se afla sub pavilion olandez.
Ministrul adjunct rus al afacerilor externe, Aleksei Meskov, a contestat puternic argumentele Olandei, si a subliniat faptul ca autoritatile olandeze au fost avertizate in mod repetat cu privire la consecintele actiunilor echipajului Greenpeace.