Acoperind aproape o treime din suprafața Pământului, pădurile găzduiesc 8 din 10 specii de animale și plante, scrie World Economic Forum. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), pădurile lumii includ peste 60.000 de specii de copaci, toate absorbind CO2 pe măsură ce cresc.
Dar nu totul este bine în pădurile Pământului. Doar jumătate din toate pădurile sunt încă intacte și doar o treime sunt păduri primare – păduri naturale, formate din specii native, unde activitățile umane nu au perturbat ciclurile naturale.
Peste 20.000 de specii de copaci sunt în pericol și peste 1.400 dintre ele sunt pe lista critică, potrivit FAO. Estimările sugerează că au din 1990 și până în prezent s-au pierdut 420 de milioane de hectare de pădure. Deși rata pierderilor s-a încetinit, din 2015 și până anul acesta au pierit 10 milioane de hectare de pădure.
Pentru a sublinia importanța păduriilor, FAO se folosește de platforma Twitter pentru a reaminti lumii cinci beneficii mai puțin știute ale pădurilor.
1. Pădurile hrănesc solul
Pe lângă stabilizarea solurilor și prevenirea eroziunii – care se produce rapid în cazul tăierii copacilor – pădurile găzduiesc microbi ai solului, care împreună cu insectele, păsările și mamiferele joacă un rol crucial în îmbogățirea și menținerea calității solului.
2. Pădurile absorb carbonul
Pădurile captează și stochează CO2. NASA estimează că pădurile tropicale absorb 1,4 miliarde de tone de CO2 în fiecare an, în timp ce un studiu din 2017 a estimat că pădurile ar absorbi o treime din carbonul atmosferic necesar pentru a menține încălzirea globală sub 2C până în 2030.
3. Pădurile oferă hrană pentru milioane
Peste 86 de milioane de oameni depind de păduri pentru traiul lor. La nivel global, 1 miliard de oameni se bazează pe alimente sălbatice, inclusiv carne, insecte, plante, ciuperci și pește. Pe lângă furnizarea de plante comestibile și protejarea surselor de apă, pădurile oferă adăpost pentru animalele deținute de locuitorii acestor păduri.
4. Pădurile sunt apeductele naturale
Pădurile furnizează „apă relativ pură”, nu doar pentru populațiile indigene, ci și pentru unele dintre cele mai mari orașe din lume, potrivit FAO. O treime din metropolele lumii obțin o parte sau toată apa potabilă din zonele protejate de pădure, inclusiv Bogota, Jakarta, Karachi, Madrid, Mumbai și Singapore.
5. Pădurile găzduiesc 80% din biodiversitatea Pământului
Pădurile găzduiesc 80% din animalele, plantele, ciupercile și bacteriile din lume. Acestea includ aproape două treimi din toate plantele, trei sferturi din toate păsările, 80% din amfibieni și 68% din mamifere. Cele mai diverse și complexe păduri sunt cele tropicale, potrivit World Wide Fund for Nature, deoarece precipitațiile sunt abundente, iar temperaturile sunt în mod constant ridicate.