5 invenții eco-friendly care ne pot face viața acasă mai sustenabilă

Anul trecut, numeroși oameni de știință și antreprenori și-au pus la bătaie imaginația și cunoștințele pentru a crea o lume mai sustenabilă. Printre invențiile lor, se numără și câteva unelte care ne pot ajuta, de exemplu, să reducem consumul de resurse din locuințe și să cultivăm propriile legume în interiorul lor.

01_04_inventii_lead

Grădina de apartament care folosește deșeurile peștilor ca nutrienți

The Grove este o micro-grădină care dă posibilitatea celor care locuiesc în apartament să cultive și să crească legume pe tot parcursul anului. Sistemul funcționează pe principiile acvaponiei: sub mica grădină se află poziționat un acvariu, iar deșeurile bogate în amoniu produse de pești sunt transformate cu ajutorul microbilor în substanțe nutritive, pentru hrănirea plantelor.

Dușul care utilizează doar o treime din cantitatea de apă

Conform WWF, în jur de 10% din cantitatea de apă utilizată la nivel global ajunge în sistemul municipal de colectare. Cu toate acestea, nu a existat până acum o preocupare notabilă pentru a reduce consumul de apă la nivel casnic.

Primii care au încercat acest lucru sunt dezvoltatorii sistemului de duș Nebia. Aceștia promit reducerea cu 70% a cantității de apă folosite pentru efectuarea unui duș, fără a influența negativ experiența în sine. Ei folosesc o tehnologie în curs de brevetare, prin care transformă fluxul de apă în picături mici. Astfel, apa acoperă o suprafață mai mare, având aceeași presiune, dar asigurând un consum redus.

Sistem pentru purificarea aerului din interiorul locuinței

Designerul Xindong Che a creat o grădină în miniatură, cu ajutorul căreia utilizatorii își pot curăța aerul din locuințe. Purificatorul arată ca o clepsidră: în partea de sus se toarnă apa, care se scurge treptat în partea de jos, unde sunt cultivate plantele. O gaură în partea inferioară permite oxigenului produs în urma fotosintezei să iasă și să împrospăteze aerul din încăperea în care se află.

Purificator incapere

Lampa care funcționează doar cu un pahar de apă sărată

Lampa creată de compania SALt este o invenție revoluționară care poate funcționa timp de 8 ore doar cu un pahar de apă și 2 lingurițe de sare sau chiar cu apa sărată din mări și oceane.

Unul dintre dezvoltatorii conceptului, filipineza Aisa Mijeno, este inginer și totodată membru Greenpeace. Ca activistă, a petrecut mai multe zile alături de un trib ai cărui membri foloseau, după lăsarea serii, doar lămpi cu kerosen. Conștientă de impactul lor dăunător asupra sănătății, Aisa a decis să acționeze. Invenția sa ar putea revoluționa viețile celor peste un miliard de locuitori ai planetei care nu beneficiază în acest moment de electricitate. Într-un dialog cu Barack Obama, filipineza povestește despre invenție și despre cele mai mari provocări ale sale.

Creionul care se transformă în plante, odată reciclat

Într-un efort de a limita risipa de ustensile a companiilor, 3 studenți americani au creat un creion multifuncțional. Creionul este confecționat din turbă și are o capsulă biodegradabilă de semințe în loc de radieră. Astfel, după utilizare, poate fi introdus în pământ și poate da naștere unor plante precum busuioc sau roșii

 

Cele 5 invenții au fost incluse într-un top al publicației My Modern Met.

Citește și:

Masa solară la care îți poți încărca telefonul chiar și în absența Soarelui

Turbina eoliană care domesticește vânturile arctice

 

spot_img

Ultimele știri