2016 a fost un an istoric din multe puncte de vedere. Unul dintre cele mai semnificative momente a fost intrarea în vigoare a Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Însă mai multe voci, printre care și Bill Gates, mogulul IT, susțin că omenirea are nevoie de mult mai mult decât o reducere a emisiilor globale pentru a rezolva problema noastră climatică.
Avem nevoie de un miracol în energie”, susține Bill Gates.
Așa că el, împreună cu unii dintre cei mai bogati oameni din lume, au lansat un fond de investiții pentru soluții tehnologice. Acest va reuni guvernele și instituțiile de cercetare și investitori miliardari care vor încerca să limiteze schimbările climatice.
[box type=”info” ]Membrii Breakthrough Energy Coalition (BEC), printre care se numără Jeff Bezos, de la Amazon, Jack Ma, din grupul lui Ali Baba și Richard Branson, s-au angajat să investească mai mult de 1 miliard de dolari în tehnologii noi în următorii 20 de ani.[/box]
Generarea de energie electrică
Este cunoscut deja faptul că energia nucleară este o modalitate de producere a energiei electrice fără emisii de carbon, dar trebuie încă valorificată într-un mod care este cu adevărat sigur și rentabil.
Canadienii de la General Fusion și-au propus să construiască prima centrală de fuziune nucleară viabilă din punct de vedere comercial.
Fuziunea nucleară produce zero emisii de gaze cu efect de seră. Este nevoie, de asemenea, de mai puțin teren decât în cazul altor tehnologii regenerabile ”, spune reprezentanții companiei. Procesul de fuziune se desfășoară în condiții depline de siguranță, cu zero posibilități pentru un dezastru, existând suficient combustibil pentru fuziune pentru a alimenta planeta timp de sute de milioane de ani”.
Transport
Transporturile se fac răspunzătoare pentru 23% din emisiile globale de CO2, iar cererea de transport este în continuă creștere.
Alternativa pentru vehiculle clasice exită deja și se află în plină dezvoltare, însă pentru a eficientiza procesul de integrare al automobilului electric este nevoie de baterii mult mai eficiente și tehnologii de încărcare mai rapide.
Cercetatorii Universității Surrey, Marea Britanie, spun că au descoperit noi materiale care pot fi folosite în construirea unor baterii de până la 10.000 ori mai puternice decât cele actuale.
Noua tehnologie are va permite autovehiculelor electrice să călătorească pe distanțe similare celor pe benzină, fără să fie nevoie să se oprească pentru pauze de reîncărcare de lungă durată, cuprinse între 6 și 8 ore”, reprezentanții cercetătorilor britanici.
Alimente
Aproximativ un sfert din totalul emisiilor la nivel mondial provin din producția de hrana, iar o mare parte din aceasta din producția de carne.
Nu există nici o modalitate de a produce suficient de carne pentru 9 miliarde de oameni”, spunea, în 2013, Bill Gates
Una dintre alternativele este de a începe producția de carne în laborator, precum și producția de înlocuitori de carne. S-ar putea parea ca lucrurile de science-fiction, dar companiile și investitorii deopotrivă iau foarte în serios. Compania de produse alimentare Beyond Meat, susținută de Bill Gates, a creat primii burgerii din lume care arată și au același gust ca și cei din carne. Aceștia sunt realizați, în cea mai mare parte, din proteina care se găsește în mazăre.
Industrie
Producția lucrurilor pe care le folosim zilnic pune o presiune enormă asupra climei, aproximativ 30% din emisiile provenind din industrie. Start-up-ul canadian Carbon Engineering a dezvoltat o tehologie care captează dioxidul de carbon din atmosferă și îl transformă în combustibil.
Potrivit companiei, ”captarea directă poate elimina mult mai mult CO2 decât copaci și plante”. Compania operează o instalație demonstrativă în Squamish, British Columbia, care, zilnic, îndepărtează o tonă de CO2 din aer.
Orașe mai inteligente
Compania Sidewalk Labs, parte din Alphabet Inc, părintele Google, valorifică tehnologiile digitale pentru rezolvarea problemele presante din mediul urban. Unul dintre proiectele lor curente implică examinarea modului fluxurilor de trafic printr-un oraș și modul în care ar putea fi rezolvate punctele de congestie. Acest lucru ar putea reduce dramatic poluarea aerului în orașe.