48 de milioane de euro pentru crestere economica si dezvoltare durabila

O suma de 48 milioane de euro poate fi accesata pentru finantarea de proiecte in domeniile privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, eficienta energetica si energie regenerabila, facilitarea productiei sustenabile, inclusiv certificarea si verificarea, si sanatate, prin Programul de Cooperare Norvegian cu Romania.

Potrivit Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Programul este deschis pentru aplicatiile de proiect, cererile de proiecte putand fi depuse in lunile martie si aprilie. Finantarea prin acest program se face pentru proiecte individuale, facilitatea de sprijin initial pentru sectoarele prioritare si sprijin pentru ONG-uri si parteneri sociali. Rata de finantare pentru proiecte individuale variaza intre 250.000 si 5.000.000 de euro.

Pentru a fi eligibile, aplicatiile trebuie sa aiba la baza existenta unui parteneriat intre unitatile din Romania si Norvegia, incluzand companii private si publice, institutii private si publice, autoritati publice, centrale si regionale sau locale, ONG-uri si parteneri sociali. Mai exact, toate institutiile publice sau private si ONG-urile din Romania pot aplica pentru acest program, insa trebuie in prealabil sa incheie un parteneriat cu cel putin o unitate din Norvegia. Din suma totala prevazuta in Acordul de Cooperare, circa cinci la suta ar trebui alocata activitatilor legate de ONG-urile din sectoarele prioritare.

PCN este administrat de Norvegia, prin Innovation Norway, in calitate de administrator al Fondului, fiind destinat sa contribuie la cresterea economica si dezvoltarea durabila in Romania. Unul dintre sectoarele prioritare vizate de PCN, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si a altor emisii in aer si apa se refera la urmatoarele zone de activitate: reducerea poluarii aerului, imbunatatirea tehnologiei si proceselor, construirea capacitatii, reglementari si monitorizare, analiza impactului schimbarilor climatice si masuri de adaptare la acestea, reducerea si prevenirea poluarii apei, managementul deseurilor, tratarea apelor uzate si depozitarea in siguranta a substantelor periculoase, stimularea tehnologiei de mediu si promovarea unui transport urban care sa nu dauneze mediului. In sectorul eficientei energetice si a energiei regenerabile intra promovarea eficientei energetice in industrie, constructii, locuinte si transport, promovarea energiei regenerabile, actualizarea sistemelor energetice si de incalzire, inclusiv folosirea cogenerarii de energie electrica si termica, dar si cooperarea pe probleme de siguranta nucleara si consolidarea competentelor si a capacitatilor, infiintarea de centre energetice, retele si cooperare institutionala etc.

In ceea ce priveste domeniul facilitarii productiei sustenabile si sanatate, acesta se refera la imbunatatirea tehnologiei si a proceselor (inclusiv solutii IT) in toate sectoarele, dezvoltarea organizationala, managementul riscului, certificare/verificare (calitate, sanatate si siguranta, mediu), sisteme pentru intarirea competentelor si constructie institutionala in sectorul constructiei de nave, activitati de promovare a protectiei mediului in sectorul turism, masuri veterinare si sanitare in cadrul productiei alimentare, se mai precizeaza in documentul citat.

spot_img

Ultimele știri