O treime din productia nationala de energie electrica a Indiei este sustrasa din reteaua de distributie prin diverse instalatii artizanale, iar pierderile cauzate de acest fenomen impiedica investitii in extinderea retelei, tinand "in bezna" 400 de milioane de oameni, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
Conform datelor unui studiu efectuat de Deloitte LLP pentru anul 2010, situatia din India reprezinta cel mai mare furt de energie la nivel mondial, pierderile fiind estimate la 32% din productia nationala de electricitate. In China, rata este de 8%.
Fenomenul priveaza companiile indiene de distributie de 16 miliarde de dolari pe an si reduce Produsul Intern Brut cu 1,2%, intr-o economie de 1.300 miliarde de dolari, potrivit Comisiei de Planificare. Pierderile impiedica lucrari de extindere a retelei de distributie catre cei circa 400 de milioane de oameni care traiesc in India fara sa beneficieze de acest serviciu.
Guvernul a cerut celor mai mari producatori de energie din tara, precum Reliance Power si Tata Power, sa introduca substatii in reteaua de distributie pentru monitorizarea si controlul consumului. Obiectivul autoritatilor este injumatatirea pierderilor si furturilor din retea pana in anul 2013.
Subsidiarele Tata Power si Reliance Power care administreaza din 2002, in parteneriat, reteaua de distributie din New Delhi spun ca au redus furturile si pierderile cu doua treimi. Cu toate acestea, companiile nu au devenit profitabile, partial si din cauza tarifelor controlate de guvern.
Potrivit datelor ministerului de statistica din India, consumul anual de energie al tarii se ridica la peste 840 TWh, fata de circa 53 TWh in Romania.
Foto: mahadiscom.in