Un raport al Carbon Tracker Initiative arată că 79% din centralele pe cărbune din UE au o pierdere financiară ridicată, deoarece nu pot concura cu energia regenerabilă mai ieftină.
Majoritatea centralelor pe cărbune din Uniunea Europeană nu sunt profitabile și s-ar putea confrunta cu pierderi de aproape 6,6 miliarde de euro în acest an, potrivit raportului.
Carbon Tracker Initiative a analizat cifrele din spatele fiecărei centrale de cărbune din UE, şi a ajuns la concluzia că 79% din centralele electrice care produc energie electrică au pierderi.
„Generatorii de cărbune din UE fac hemoragie în numerar, deoarece nu pot concura cu regenerabile ieftine și cu gazele, iar acest lucru se va agrava”, a spus Matt Gray, co-autorul raportului.
Costurile mai mici pentru energia regenerabilă și gazele naturale sunt din ce în ce mai competitive faţă de cărbune în ceea ce priveşte producția de energie electrică.
Giantul energetic german RWE se confruntă cu cele mai mari pierderi financiare, estimate la aproximativ 975 milioane de euro, potrivit raportului. Aceasta reprezintă 6% din capitalizarea sa de piață.
RWE a negat afirmațiile din raport, potrivit https://www.dw.com .
„Cifrele și ipotezele nu sunt de acord cu faptele. Sunt greșite și nu pot constitui baza unei evaluări serioase”, a spus un purtător de cuvânt al RWE. „Dacă instalațiile nu își acoperă costurile cu numerar, nu le-am administra”, a spus purtătorul de cuvânt.
Raportul mai arată că grupul energetic central-european EPH, care are active în principal în Germania și Republica Cehă, ar putea pierde 613 milioane de euro, iar PPC în Grecia ar putea pierde 596 milioane de euro.
Cheltuielile mai mari cu tehnologia sunt necesare pentru a îndeplini standardele UE mai stricte privind calitatea aerului începând cu 2021. Raportul a menționat, de asemenea, creșterea prețurilor la certificatele de carbon ar putea stimula cheltuielile.
„Factorii de decizie și investitorii ar trebui să se pregătească să elimine treptat cărbunele până în 2030”, a adăugat Gray.
Mai multe țări din UE au anunțat deja planurile de a elimina complet instalațiile de cărbune la timp pentru a îndeplini obiectivele globale de reducere a emisiilor.
Mai multe țări precum Polonia încă depind de cărbune pentru majoritatea producției de energie.
Unii operatori de centrale pe cărbune susțin că această materie primă va rămâne câteva decenii pentru că energia regenerabilă este intermitentă și nu un furnizor stabil de energie.
Cu toate acestea, există unele centrale pe cărbune din UE, care se așteaptă să obțină profit. Acestea includ facilități care primesc subvenții mari în Polonia și utilități eficiente în Germania și Olanda. Unele fabrici din Italia, Republica Cehă și Slovenia pot profita de prețurile ridicate ale energiei electrice.