Eurodeputatele PSD Daciana Sarbu si Viorica Dancila, membre ale Comisiei de agricultura a Parlamentului European (AGRI), au adresat vineri o intrebare scrisa Comisiei Europene privind fenomenul migratiei cauzate de schimbarile climatice, fiind vizate atat modificarile legislative privind recunoasterea termenului de "refugiat climatic", cat si o posibila strategie de avertizare si pregatire a statelor membre pentru a face fata posibilelor valuri de refugiati climatici.
"Se preconizeaza ca nivelurile in crestere ale apelor, cauzate de incalzirea globala si topirea ghetarilor, vor determina milioane de oameni care locuiesc in zonele de coasta sa migreze catre alte regiuni, daca emisiile de gaze cu efect de sera nu vor fi reduse semnificativ in urmatorii ani. In 2008, catastrofele naturale cauzate de schimbarile climatice, degradarea solurilor si lipsa alimentelor au provocat deja migratia a peste 20 de milioane de persoane. Se estimeaza totodata ca in 2010 cifra refugiatilor climatici va ajunge la 50 de milioane de persoane, iar pana in 2050 200 de milioane de oameni ar putea fi obligati sa isi paraseasca domiciliul", se arata in intrebarea scrisa.
Potrivit deputatelor europene, "problema va fi cu atat mai grava in cazul in care migratia are loc dincolo de frontierele statului de origine si este binecunoscut faptul ca in primul rand Uniunea Europeana si America de Nord vor fi confruntate cu valuri masive de refugiati. Pentru a veni in sprijinul migrantilor climatici, sunt necesare adaptari ale anumitor dispozitii de drept national si international pentru a le recunoaste acestora statutul de refugiat".
In acest context, doamnele Sarbu si Dancila au intrebat executivul comunitar: ce masuri intentioneaza sa ia pentru completarea legislatiei comunitare in vederea recunoasterii din punct de vedere juridic a termenului de refugiat climatic; respectiv daca CE anticipeaza o strategie de avertizare si pregatire a statelor membre pentru a face fata posibilelor valuri de refugiati climatici.