Gardianul: Ziua debarasarii de aparatele electrice vechi 3 noiembrie
Ministerul Mediului a initiat o campanie de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice in 110 orase si in cele sase sectoare ale Capitalei, actiunea urmand sa aiba loc sambata, 3 noiembrie. Astfel, companiile de salubritate vor trece pe fiecare strada, de unde vor colecta aceste deseuri, pe care le vor duce, ulterior, la reciclatorii autorizati. Actiunea va fi una voluntara pentru firme, fara a se impune o eventuala marire a taxei de salubrizare, a declarat, ieri, ministrul mediului, Attila Korodi. Oficialul a lansat un apel catre locuitorii oraselor care iau parte la aceasta campanie "sa faca un gest simplu si necesar".
"In cadrul discutiilor cu autoritatile locale, ni s-a spus ca reprezentantii asociatiilor de proprietari vor fi informati cu privire la aceasta actiune, pentru ca, la randul lor, sa transmita mesajul catre fiecare cetatean in parte, respectiv acela de a scoate in fata blocului sau in fata casei frigiderul, masina de spalat, televizorul sau masina de care nu mai este nevoie", a spus Korodi. "Noi i-am spus Ziua Debarasarii Nationale, de la care nu asteptam neaparat rezultate spectaculoase, desi ele nu sunt excluse. Personal, cred insa ca aceasta zi va avea valoarea a zeci de sondaje sociologice si ne va ajuta sa intelegem ce asteapta si ce pot oferi oamenii in privinta aceasta, pentru ca apoi sa actionam mult mai eficient", a adaugat Attila Korodi.
Pentru mai multe informatii viziteaza Gardianul
Romania libera: Incepe colectarea deseurilor electrocasnice
Pe 3 noiembrie demareaza campania nationala de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electrocasnice, initiata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile. Campania derulata in colaborare cu autoritatile locale are drept scop colectarea pana la sfarsitul anului a unei cantitati de deseuri de 3 kg pe cap de locuitor, urmand ca in anul 2008 aceasta cantitate sa creasca la 4 kg pentru fiecare locuitor. Anul viitor, conform angajamentelor asumate de Romania cu reprezentantii UE, vor trebui colectate de la populatie circa 88.000 tone de deseuri de echipamente elctrice si electronice (calculatoare, monitoare, televizoare, frigidere, masini de spalat etc.).
Sprijin de la Politia Comunitara
"Dincolo de atitudinea romanilor trebuie sa ne referim si la tintele de colectare pe care tara noastra si le-a asumat la acest capitol. Aceste tinte nu sunt facultative, sunt obligatorii, iar nerespectarea lor poate avea drept consecinta penalitati platite de statul roman, respectiv de fiecare cetatean in parte. Nu este momentul sa intram in panica, fiindca am negociat perioade de tranzitie pana la sfarsitul anului 2008, dar timpul este foarte scurt si efortul trebuie sa fie foarte serios. Ca sa va dau un reper, pot sa va spun ca in anul 2008 trebuie sa colectam circa 4 kg pe cap de locuitor. Daca e sa ne uitam la ce s-a intamplat in toti acesti ani pregatitori, as spune ca tinta este optimista."
Pentru data de 3 noiembrie, cand cetatenii au fost invitati sa depuna in fata blocurilor sau locuintelor aparatele electrocasnice de care nu mai au nevoie, ministrul Attila Korodi a cerut Ministerului de Interne sa se implice pentru a evita unele situatii neplacute: "Am cerut ajutorul Ministerului de Interne si speram ca Politia Comunitara sa acorde sprijinul pentru a evita cazurile in care alti cetateni vor incerca sa ia aceste electrocasnice pentru a le refolosi", a precizat Korodi.
Aparatura electrica si electrocasnica lasata de cetateni in fata locuintelor va fi colectata in ziua de 3 noiembrie, incepand cu primele ore ale diminetii, de catre firmele autorizate de salubritate, care apoi le vor depozita in centrele special amenajate, de reciclarea acestora ocupandu-se asociatiile profesionale special infiintate in acest scop. Actiunea se va desfasura in circa 100 de orase, inclusiv Bucurestiul. La nivel national au fost infiintate 218 centre de colectare, din care doar 186 sunt functionale. Intrebat de centrele de colectare din Capitala, ministrul Attila Korodi a raspuns ca "ar trebui sa existe cate doua in fiecare sector si doar in cazul sectorului 1 se poarta discutii cu autoritatile locale pentru a face functional un astfel de centru".
Sisteme colective de gestionare
De la 1 iulie a fost introdus timbrul verde pentru electronice si electrocasnice, cu o valoare intre 2 si 37 lei. Producatorii si importatorii de articole electrice si electronice vor introduce de la 1 iulie taxa perceputa pentru gestionarea deseurilor, a carei valoare variaza, in functie de produs, intre 2 si 37 de lei.
Valoarea "timbrului verde", care va fi platit de consumatori la achizitia produselor electronice si electrocasnice, va fi virata asociatiei RoRec, din care fac parte principalii producatori si importatori din industria de profil si care va gestiona, in numele membrilor sai, deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), de la colectare pana la reciclare.
Pentru colectarea, administrarea si reciclarea deseurilor, producatorii sau importatorii de echipamente electrice si electronice se pot asocia in sisteme colective de gestionare a acestor deseuri, asa cum este cazul RoRec, sau sunt nevoiti sa administreze intregul proces, pana la stadiul de reciclare, pentru produsele pe care le comercializeaza.
In cazul in care producatorii nu opteaza sa faca parte dintr-un sistem colectiv de gestionare a DEEE-urilor, trebuie sa depuna o garantie la Ministerul Mediului, a carei valoare se va calcula in functie de cota de piata a produselor comercializate de compania respectiva, ale caror deseuri trebuie colectate si reciclate.
Pentru mai multe informatii viziteaza Romania libera