3 ani spre sustenabilitate cu ViitorPlus

Text de Teia Catana

A fost odata, ca niciodata… cam acum 3 ani, intalnire a 3 „muschetari moderni“ – Dora, Mircea si Teia. Pasionati de un concept pe care si oamenii
de stiinta inca il mai definesc, „dezvoltarea durabila“, au pornit pe un drum ambitios, acela de a cauta solutiile practice de implementare, care sa aiba sens si la nivel global, dar sa fie specifice nevoilor romanesti, totul intr-un cadru asociativ, nonprofit, alaturi si de alti doritori, voluntari pentru o cauza nobila.

Care au fost insa primii pasi, si unde suntem acum?

Am inceput (si vom continua permanent) cu educatia pentru dezvoltare durabila, componenta esentiala a tuturor activitatilor noastre, fie ca vorbim despre o conferinta, un training, dar si despre website, despre un eveniment, despre materiale promotionale, despre o intalnire cu un potential partener. Avem nevoie sa intelegem mai mult despre interdependentele lumii in care traim, felul in care suntem afectati si afectam prin actiunile noastre, indiferent ce rol jucam in societate, sa stim ce vrem pentru prezentul si viitorul nostru si sa avem curajul sa-l realizam. Primul nostru training a fost unul intern, in care am invatat din expertiza fiecarui voluntar. Prima noastra conferinta externa a fost pe tema „Profit perpetuum din imobile sustenabile“. De atunci, am organizat peste 30 de evenimente educationale, pentru tineri si mediul de afaceri, la care au participat cateva mii de persoane.

Am continuat cu lucrurile simple de care Romania are mare nevoie: primul puiet plantat a fost in martie 2008. De atunci au avut loc 3 sezoane in care am impadurit 13 hectare de teren agricol degradat cu 67.000 de puieti. Si asta, tot impreuna cu voluntari, peste 900 de oameni dornici sa se implice si peste 40 de firme partenere. Iar responsabilitatea pe care ne-am asumat-o nu este doar in plantare, ci si in cresterea acestor puieti pana vor deveni copaci maturi, intr-o padure. Si am sprijinit reciclarea a peste 30.000 kg de hartie si carton, pentru a educa si implica oamenii in activitati responsabile si pentru a strange fonduri tot pentru paduri.

Am luat atitudine ca reprezentant al societatii civile in numeroase eforturi de a imbunatati legislatia si functionarea institutiilor publice in spiritul dezvoltarii durabile. De la activarea in retele de ONGuri cum este Platforma pentru Bucuresti, care le-a propus candidatilor la Primaria Bucuresti masuri concrete ce trebuie luate pentru a avea o capitala europeana, pentru oameni si in armonie cu mediul, la semnari de petitii, participari la mitinguri si intalniri cu autoritatile, pana la scrisori adresate guvernului si presedintiei pentru a imbunatati procesul de revizuire a Strategiei
Nationale pentru Dezvoltare Durabila.

In mod constant ne gasiti organizand sau participand la evenimente publice, adresate publicului larg pentru sensibilizarea lui in directia protectiei mediului si implicarii active in comunitate – de la campanii in Mall – „E natural sa-ti pese“, la standuri in festivaluri urbane – „Street Delivery“ sau alergand in parc – „Crosul Padurii“. Dupa cum probabil v-ati dat seama, „esenta tare“ a organizatiei noastre, care se regaseste in activitatile si proiectele realizate pana acum, este echipa noastra de voluntari care munceste cu motivatie si daruire pentru o lume mai buna, mai armonioasa, mai echitabila, mai respirabila, care sa poata fi traita cu placere.
 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri