2Celsius România: 51 de milioane de mașini diesel poluante pe drumurile din UE

Numărul autovehiculelor diesel care circulă pe drumurile din Europa a ajuns la 51 de milioane, la patru ani după scandalul Volkswagen, arată o analiză a organizației de mediu Transport & Environment de la Bruxelles, din care face parte 2Celsius România. Țara noastră a înregistrat cea mai ridicată rată a importurilor de mașini diesel în regiune. 

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Analiza arată o creștere cu 18% în ultimele 12 luni și o creștere cu 74% din 2016. Având în vedere că Volkswagen este încă suspectată că instalează dispozitive de manipulare a emisiilor, numărul real al mașinilor poluatoare ar putea fi mult mai mare.

Calculele se bazează pe date referitoare la vânzările din 2008 până acum, precum și pe date privind emisiile reale din atmosferă. Acestea arată că producătorii de mașini continuă să vândă autovehicule diesel poluatoare. Aproape o cincime din acestea sunt în Germania (9,9 milioane), urmată de Franța (9,8 milioane) și Marea Britanie (8,5 milioane). Împreună cu Italia, Spania și Belgia, cele șase țări reprezintă 81% din flota poluatoare a UE.

Grupul Volkswagen este responsabil pentru mai mult de 20% din mașinile și dubele diesel din UE (11,6 milioane), Renault-Nissan pentru 8,1 milioane, iar PSA Group pentru 7,2 milioane. 

Principalul motiv pentru creșterea numărului acestor mașini este decizia producătorilor de a-și maximiza profiturile vânzând în continuare modelele diesel existente în loc de a investi în modele mai curate. Din 2015 când a izbucnit scandalul Dieselgate, primii cinci producători de mașini care au vândut peste două treimi din autovehiculele diesel din UE au înregistrat profituri de peste 140 de miliarde de euro.

„Este scandalos să vedem cum crește numărul mașinilor diesel pe drumurile din UE și cum depășește 50 de milioane. Asta se întâmplă din cauză că producătorii prioritizează profiturile și nu sănătatea oamenilor. Decidenții se fac că nu văd această sursă majoră de poluare a aerului și refuză să oblige producătorii să facă modele mai curate”, spune Florent Grelier, Transport & Environment.

Deși România se află la mijlocul clasamentului, țara noastră a înregistrat cea mai mare rată de importuri a dieselurilor poluante în Europa centrală și de est. Acest fapt se datorează taxării precare din ultimii trei ani a mașinilor care emit noxe și pulberi în suspensie. Pe de altă parte, măsurile administrațiilor locale privind limitarea accesului mașinilor poluante sunt firave, iar impactul dieselurilor asupra calității aerului în centrele urbane este semnificativ”, spune Raul Cazan, președintele 2Celsius.

Împreună cu Client Earth și parteneri din România, 2Celsius va întreprinde acțiuni judiciare împotriva administrațiilor locale care continuă să ignore calitatea aerului și sănătatea comunităților pe care le conduc în București și alte mari orașe din țara noastră.

Motoarele diesel sunt principala sursă de oxid de azot în atmosferă. Potrivit Agenției Europene de Mediu, expunerea la oxid de azot a cauzat decesul prematur al 79.000 de persoane din 41 de țări europene în 2015.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri