28/09/07 MMDD – Raport privind situatia hidrometeorologica

RAPORT PRIVIND SITUATIA HIDROMETEOROLOGICA SI A CALITATII MEDIULUI, in intervalul 27.09.2007, ora 7.00 – 28.09.2007, ora 7.00

I. SITUATIA HIDROMETEOROLOGICA
1. Situatia si prognoza hidrologica pe raurile interioare si Dunare, din 28.09.2007, ora 06.00
RAURI: Debitele au fost in general in scadere, exceptand raurile din bazinele: Nera, Cerna, Jiu, Vedea, Arges, Ialomita, Trotus, Putna, Rm. Sarat, Buzau, Barlad, Prut, raurile din Dobrogea si cele din bazinul inferior al Oltului, pe care debitele au fost in general stationare.

Mici cresteri ca urmare a precipitatiilor cazute in interval, s-au produs pe cursurile superioare ale raurilor: Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru, Crisul Alb, Timis, Barzava si Caras.

Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se situeaza sub COTELE DE ATENTIE.

Debitele vor fi in general in usoara scadere, exceptand cursurile superioare si mijlocii ale raurilor: Crasna, Barcau, Crisuri, Timis, Barzava, Caras, Nera si Cerna, pe care se vor produce mici cresteri ca efect combinat al precipitatiilor in curs si celor prognozate, precum si raurile din bazinele : Jiu, Vedea, Arges, Ialomita, Trotus, Putna, Rm. Sarat, Buzau, Barlad, Prut, raurile din Dobrogea si cele din bazinul inferior al Oltului, pe care debitele vor fi in general stationare.

Mici cresteri, ca urmare a precipitatiilor prognozate sunt posibile pe cursurile superioare ale raurilor: Viseu, Iza, Somes, Mures, Olt, Suceava, Moldova si Bistrita.

Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENTIE.

DUNARE: Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) in intervalul 27.09-28.09.2007 a fost in scadere (5200 mc/s), situandu-se peste media multianuala a lunii septembrie (3750 mc/s).

Aval Portile de Fier, debitele au fost in crestere la Gruia si la Giurgiu si in scadere pe sectoarele Calafat-Zimnicea si Oltenita-Tulcea.

Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in scadere.

Pe tot sectorul romanesc, aval Portile de Fier, debitele vor fi in scadere.

2. Situatia meteorologica in intervalul 27.09.07, ora 09.00 – 28.09.07, ora 06.00
In tara vremea a fost calda. Cerul a prezentat innorari temporare in majoritatea regiunilor, mai accentuate spre seara si in primele ore ale noptii in Banat si Crisana, unde au cazut averse, in general slabe cantitativ (pana la ora 03.00 s-au inregistrat 17 l/mp la Arad), insotite de descarcari electrice. Ploi slabe izolate s-au mai semnalat in Oltenia, Transilvania, la munte iar la inceputul intervalului si in Dobrogea. Vantul a fost slab pana la moderat, dar a prezentat unele intensificari in vestul si estul tarii, iar in zona montana inalta a suflat pana la tare (depasind la rafala 100 km/h la Vf. Omu si Ceahlau-Toaca). Temperaturile maxime in crestere s-au situat intre 20 de grade la Joseni, Intorsura Buzaului, Moraresti si Sulina si 31 de grade la Oltenita, iar la ora 06.00 valorile termice erau cuprinse intre 6 grade la Miercurea Ciuc si 21 de grade la Oravita. La munte izolat a fost ceata.

La Bucuresti vremea a fost calda si in general frumoasa. Cerul a fost variabil, cu innorari temporare ziua, iar vantul a suflat slab pana la moderat. Temperatura maxima, in crestere usoara, a fost de 28 de grade la Baneasa, 29 de grade la Filaret si 30 de grade la Afumati, iar la ora 06.00 se inregistrau 15 grade la Afumati si Filaret.

II. CALITATEA APELOR
SGA Olt, informeaza in seara zilei de 27.09.2007 despre producerea unei poluari accidentale a Fluviului Dunarea, in dreptul km fluvial 630.

Pe cursul apei s-au observat pete de culoare neagra (posibil produse petroliere), pe o suprafata de circa 500-600m lungime si 40 m latime.

La fata locului s-au deplasat pentru a constata pagubele si a stabilii masurile ce se impun, echipe ale SGA Olt, APM Olt si ale Garzii de Mediu Olt. S-au recoltat probe de apa, cauza poluarii fiind necunoscuta.

III. CALITATEA MEDIULUI
1. In domeniul aerului
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

2. In domeniul solului si vegetatiei
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

3. In domeniul supravegherii radioactivitatii mediului
In tara si in capitala valorile radioactivitatii mediului s-au incadrat in limitele normale de variatie ale fondului natural.

4. In municipiul Bucuresti
In ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calitatii aerului in Municipiul Bucuresti, nu a semnalat depasiri ale pragurilor de informare si alerta.

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri