27/03/08 MMDD – Discurs ministrul Mediului, OMG-uri

INFORMARE DE PRESA

Attila KORODI, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a participat in aceasta dupa-amiaza, la Clubul Taranului Roman, la evenimentul de promovare a alimentelor ecologice romanesti de calitate fara organisme modificate genetic, actiune organizata de Greenpeace si Federatia Nationala de Agricultura Ecologica.
Prezentam in continuare transcrierea declaratiei ministrului Mediului:

” Ma bucur sa fiu prezent astazi aici si sa vad ca produsele ecologice sunt din ce in ce mai cautate pe piata agricola din Romania! Este deja o certitudine ca acest tip de alimente imbunatateste semnificativ calitatea vietii si sanatatea populatiei, odata cu cresterea consumului. Si nu o spunem doar noi… Potrivit unui studiu al specialistilor britanici, elaborat pe o perioada de patru ani, s-a constatat ca ca fructele si legumele ecologice contin pana la 40% mai multi antioxidanti, despre care oamenii de stiinta sustin ca ajuta la prevenirea cancerului si a bolilor de inima.

De asemenea contin un nivel mai ridicat de minerale esentiale precum fierul sau zincul. In plus, s-a constatat ca laptele provenit de la animale hranite cu furaje ecologice contine cu pana la 90% mai multi antioxidanti decat laptele provenit de la cele hranite cu produse conventionale.

Am dat aceste mici exemple deoarece, in momentul de fata, ne aflam in prag de start la insamantarile cu porumb si consider ca este esential ca din ce in ce mai multi agricultori sa se orienteze catre o o productie ecologica. La nivelul anului 2007, vorbim de 200.000 hectare de culturi eco si un profit adus fermierilor de aproximativ 20 milioane euro, iar cifrele vor fi cu siguranta in crestere, in 2008. Si tot pentru ca insamantarile vor incepe incurand, doresc sa fac un apel catre fermieri si companiile care activeaza in sectorul agricol sa evite cultivarea porumbului modificat genetic. Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile este in posesia unor studii stiintifice recente care ridica serioase semne de intrebare cu privire la siguranta porumbului Modificat Genetic MON810 pentru mediu si sanatate. Sunt studii folosite si de alte State din UE cum ar fi Franta, Ungaria, Austria, Grecia, Polonia si Italia pentru a evita cultivarea acestui soi de porumb care produce propriul pesticid. Legislatia europeana permite Statelor membre, deci inclusiv Romaniei, sa ia masuri de restrictionare a unui OMG. (Este vorba de Directiva 18/2001 transpusa prin OUG 43 si de Regulamentul 1829/2003).

Cer noii Comisii de Securitate Biologica, care va deveni operationala dupa 15 aprilie 2008, sa verifice impactul pe care cultivarea porumbului MON810 l-ar avea asupra sanatatii populatiei si asupra mediului. Noi avem Mari semne de intrebare cu privire la cultivarea acestui soi si nu putem fi, in aceste conditii, in favoarea cultivarii lui.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile aplica o politica precauta in ceea ce priveste Organismele Modificate Genetic. In acest sens le cer fermierilor sa nu achizitioneze seminte de MON810 si sa nu le insamanteze incepand cu acest an. Cu toate ca anul trecut s-au cultivat doar 332 de hectare cu MON810, deci nu poate fi vorba de intentii spectaculoase in acest an, avem datoria sa fim precauti.

Trebuie amintit ca Romania este lider European la capitolul suprafete cu porumb nemodificat genetic, aceasta planta fiind de baza in alimentatia romanilor care conform sondajelor de opinie nu isi doresc porumb MG. Sansa de afirmare a Romaniei pe piata Europeana sta in produsele traditionale de calitate. De exemplu in Ungaria producatorii au cu pana la 25% mai mult profit de cand au interzis MON810. Romania are deja experiente nefaste in asigurarea trasabilitatii cu alte plante MG, care au fost si ele interzise mai apoi (cum este cazul soiei), iar in privinta porumbului, planta ce poate poleniza culturile invecinate, exista riscuri suplimentare.
In cazul in care evaluarea de risc asupra medului si sanatatii umane realizata de Comisia pentru Securitate Biologica conduce la evidentierea riscurilor reale asupra mediului si sanatatii umane suntem decisi sa initiem un proiect de Hotarare de Guvern prin care sa interzicem cultivarea porumbului MON810. Pentru elaborarea actului normativ vom colabora atat cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cat si cu Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinaria si pentru Siguranta Alimentelor.

Prin proiectul de HG care va fi prezentat Guvernului, in baza celor deja prezentate, interzicerea cultivarii se va invoca pentru o perioada limitata de timp, respectiv timpul necesar Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor – EFSA sa analizeze dovezile stiintifice care vor fi prezentate de Romania, din concluziile Comisiei pentru Securitate Biologica, si sa-si publice opinia cu privire la acest subiect.

De asemenea, tin sa precizez ca intentionam sa fim deosebit de atenti in viitor la procedurile de autorizare a OMG fie sub Directiva fie sub Regulament, intentionam sa fundamentam un sistem de biosecuritate compatibil cerintelor europene iar consultarea la nivel national sa fie deplina cu toate autoritatile implicate indiferent daca vorbim de Directiva sau Regulament, inainte de a ne exprima opinia”.

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile

spot_img

Ultimele știri