26/10/07 Comisia Europeana – Aprobarea planului de alocare a certificatelor de emisii

Comercializarea de certificate de emisie de gaze cu efect de sera: Comisia aproba planurile nationale de alocare ale Romaniei pentru anul 2007 si pentru perioada 2008-2012

Comisia Europeana a adoptat astazi deciziile privind planurile nationale de alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon (CO2) propuse de Romania pentru 2007 si pentru perioada 2008-2012, in cadrul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera a UE (EU ETS). Stat membru al Uniunii Europene incepand cu acest an, Romania are obligatia intocmirii unui plan de alocare pentru 2007 – ultimul an din cadrul primei perioade de comercializare – in plus fata de planul corespunzator celei de-a doua perioade de comercializare din cadrul schemei comunitare de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de sera. Comisia a aprobat, pentru perioada 2008-2012, alocarea a 75.9 milioane de tone de emisii de CO2, adica cu 20.7% mai putin decat cantitatea propusa de Romania. Comisia a aprobat, de asemenea, modificarile la planul national de alocare al Germaniei. Schema de comercializare a emisiilor garanteaza reducerea, cu cele mai scazute costuri din punct de vedere economic, a emisiilor de gaze cu efect de sera produse in sectoarele energetic si in cel industrial, ajutand astfel Uniunea Europeana si statele membre sa isi indeplineasca angajamentele asumate in temeiul Protocolului de la Kyoto.

Comisarul pentru Mediu, dl. Stavros Dimas, a declarat: „Deciziile de astazi incununeaza procesul de evaluare a planurilor nationale de alocare corespunzatoare celei de-a doua perioade din cadrul schemei. In acest moment, am stabilit plafonul european pentru perioada cuprinsa intre 2008 si 2012 la 2.08 miliarde tone de emisii anual, ceea ce reprezinta o scadere cu 10% a numarului de certificate de emisii alocate in prima perioada. Astfel, am reusit sa garantam o piata solida de comercializare a certificatelor de emisii si reduceri reale ale emisiilor, care vor reprezenta o contributie importanta pentru indeplinirea obiectivului de la Kyoto.”
Evaluarea planurilor nationale de alocare

Dupa deciziile Comisiei din noiembrie 2006, ianuarie 2007, februarie, martie, aprilie, mai, iunie, iulie, august si octombrie 2007 (IP/06/1650, IP/07/51, IP/07/136, IP/07/247, IP/07/412, IP/07/415, IP/07/459, IP/07/501, IP/07/613, IP/07/667, IP/07/749, IP/07/1131, IP/07/1274, IP/07/1566), planul Romaniei este cel de 26-lea plan national de alocare pentru perioada 2008-2012 evaluat de catre Comisie.

Planurile nationale de alocare stabilesc, pentru fiecare stat membru, „plafonul” sau limita din cantitatea totala de CO2 pe care instalatiile care intra sub incidenta schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera le pot emite, precizand numarul exact de certificate de emisii pe care le primeste fiecare dintre acestea.

Comisia este responsabila de evaluarea planurilor nationale de alocare propuse de statele membre, examinand compatibilitatea acestora cu 12 criterii, enumerate in directiva privind comercializarea emisiilor. Comisia poate accepta planurile nationale de alocare integral sau partial.

Criteriile de evaluare urmaresc, printre altele, sa garanteze ca planurile de alocare sunt compatibile cu (a) posibilitatea indeplinirii de catre UE si statele membre a angajamentelor asumate la Kyoto, (b) datele, verificate de un organism independent, cu privire la cantitatea de emisii inregistrate in rapoartele anuale ale Comisiei asupra progreselor inregistrate si (c) potentialul tehnologic de reducere a emisiilor. Alte criterii de evaluare privesc nediscriminarea, normele UE in materie de concurenta si de ajutoare de stat, precum si anumite aspecte tehnice. In acest scop, Comisia solicita modificarea planurilor nationale de alocare ale Romaniei, astfel:

In ceea ce priveste planul national de alocare pentru anul 2007
– Nu se pot aloca mai mult de 74.8milioane de certificate.
– Trebuie eliminate anumite ajustari ex-post prevazute.

In ceea ce priveste planul national de alocare pentru perioada 2008-2012
– Nu se pot aloca mai mult de 75.9 milioane de certificate anual.
– Cantitatea totala de certificate trebuie sa includa o rezerva pentru creditele care urmeaza sa fie eliberate pentru proiecte care vizeaza reducerea emisiilor in instalatiile romanesti care intra sub incidenta schemei de comercializare a emisiilor, derulate in temeiul mecanismului de implementare in comun prevazut de Protocolul de la Kyoto. Certificatele alocate instalatiilor care desfasoara activitatile in cauza trebuie reduse in mod corespunzator.
– Trebuie eliminate anumite ajustari ex-post prevazute.

Modificari la planurile nationale de alocare evaluate de catre Comisie: Germania

Comisia a luat, de asemenea, o decizie privind modificarile aduse planului national de alocare al Germaniei. Germania, alaturi de Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Slovacia si Suedia au propus modificari la planurile nationale de alocare ulterior evaluarii efectuate de catre Comisie, in noiembrie 2006, insa inainte de termenul-limita pentru prezentarea acestora, 31 decembrie 2006. Modificarile notificate de Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg si Suedia au fost evaluate in iulie 2007, in timp ce, in cazul Slovaciei, procesul de evaluare este inca in derulare.

Germania a propus, printre altele, cresterea cantitatii maxime globale de reduceri de emisii certificate (CER) si de unitati de reducere a emisiilor (ERU) care pot fi utilizate de operatori in cadrul schemei de comercializare, pana la un procent de 20%. Comisia a fost de acord cu acordarea acestei cantitati, exprimata sub forma unui procent care atinge 22% din numarul de certificate alocate cu titlu neoneros fiecarei instalatii.

A se consulta, de asemenea:

http://ec.europa.eu/environment/climat/emission.htm
http://ec.europa.eu/environment/climat/2nd_phase_ep.htm

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri