25.000 de specii de animale si plante devin subiect de legenda?

Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (UICN) a publicat ultima reactualizare a Listei rosii a speciilor amenintate cu extinctia.

Potrivit expertilor, 24.216 de specii de animale si plante, din intreaga lume, se afla pe cale de diparitie, printre ele numarandu-se mai multe subspecii de rinoceri decimati de braconaj.

Dintre cele 61.900 de specii studiate, 801 specii au disparut deja, este vorba, in primul rand, despre rinocerii negri, iar 4.000 de specii sunt serios amenintate, 5.700 aflandu-se in pericol.

Soarta rinocerilor, in special a celor albi, decimati sistematic de braconieri, care au devenit din ce in ce mai violenti si mai organizati, ii nelinisteste cel mai mult pe reprezentantii UICN.

In timp ce rinocerii albi din Africa Centrala mai pot fi salvati, ultimii rinoceri din Java, Vietnam, au fost rapusi. Potrivit UICN, acest declin dramatic ar fi putut fi evitat.

„In cazul rinocerului negru si al rinocerului alb, rezultatele ar fi putut fi altele, daca masurile recomandate ar fi fost aplicate”, spune Simon Stuart, presedintele Comisiei de salvare a speciilor a UICN.

Reptilele si tonul, pe cale de disparitie

Reptilele reprezinta un alt motiv de ingrijorare pentru UICN: 40% din reptilele terestre din Madagascar sunt amenintate cu disparitia, dar reprezentantii UICN se bucura ca totusi au reusit sa creeze zone in care acestea sunt conservate, intr-o proportie semnificativa.

Printre ele se numara cameleonul Tarzan sau cameleonul cu nas bizar. Situatia insa nu este la fel de fericita in cazul tonului, 5 din 7 subspecii fiind pe cale sa dispara.

Ierburi pentru medicamente si plantele tropicale, pe Lista rosie

Mai multe ierburi utilizate pentru obtinerea medicamentelor se afla in pericol din cauza exploatarii intensive. Este  si cazul unei plante din care se obtine Taxolul, medicament folosit in chimioterapie.

Brazii de apa chinezesti, raspanditi candva in China si Vietnam, de asemenea, au cazut victima distrugerii habitatelor, in favoarea agriculturii intensive, iar  numeroase specii de plante tropicale sunt, si ele, amenintate cu disparitia.

„Lista rosie a UICN este un indicator critic al starii in care se afla biodiversitatea. Lumea este plina de specii minunate care ar putea sa devina foarte curand obiectul miturilor sau al legendelor, daca eforturile de conservare nu dau roade”, avertizeaza Jean-Christophe Vié, director adjunct al Programului UICN pentru salvarea speciilor.

Mihaela Pavnutescu

Citeste si: Unul din sase mamifere e amenintat cu disparitia
Criza biodiversitatii este mai grava decat cea economica 

Broastele si serpii din Europa sunt in pericol de disparitie
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri