La Sala Polivalenta a Hotelului Ferdinand din Baile Herculane se incheie astazi programul de instruire privind Planul Regional de Gestionare a Deseurilor (PRGD), organizat de Agentia pentru Dezvoltare Vest din Timisoara si firma germana Fichtner, care a asigurat asistenta tehnica pentru elaborarea acestor planuri regionale. Participa 60 de reprezentanti ai consiliilor judetene, consiliilor locale si agentiilor pentru protectia mediului din judetele Arad, Hunedoara, Timis si Caras-Severin, responsabili in implementarea planului regional de gestionare a deseurilor.
Planul are mai multe componente si capitole pe partea de gestionare a deseurilor, iar instruirea de la Baile Herculane este structurata pe capitolele din metodologie, urmarindu-se diversele fluxuri de generare, colectare, transport si eliminare a deseurilor, precum si masurile care trebuie luate de administratiile locale si judetene pentru solutionarea acestor probleme si atingerea obiectivelor prevazute in legislatie. Pentru aceasta instruire sunt folosite metode moderne de predare si toti participantii vor primi materialele in format tiparit si format electronic, avand totodata oportunitatea de a lucra pe calculator, pe grupe de lucru. In cadrul instruirii sunt prezentate cele mai bune practici si experiente din 4 tari membre ale UE – Germania, Franta, Danemarca si Suedia – cu performante bune in gestionarea deseurilor.
„Aceste experiente impartasite vor putea ajuta Romania in realizarea unui program rapid in ceea ce priveste gestionarea deseurilor”, ne spunea dl Charles Lauzon – expert international din partea firmei Fichtner si care a lucrat in mod special pentru regiunile IV si V la elaborarea planurilor regionale de gestionare a deseurilor.
Obiectivul proiectului de elaborare a acestor planuri regionale il reprezinta identificarea bugetului total, la nivel de regiune, pentru realizarea investitiilor considerate necesare pentru atingerea obiectivelor prevazute in legislatie.
Echipa proiectului este interdisciplinara, formata din experti „care s-au reunit in luna august 2006, cele 8 planuri regionale fiind finalizate in 8 saptamani, fiindca aceasta era obligatia pe care Romania si-a asumat-o la Comisia Europeana” – ne-a precizat dl Hans Thissen – coordonatorul international al proiectului de asistenta tehnica pentru elaborarea PRGD. Scopul acestor instruiri este prezentarea planurilor si pregatirea personalului pentru a intelege metodologia de aplicare a acestor planuri.
Pentru mai multe informatii viziteaza 24DeOre Cotidianul de Vest