Desertizarea Romaniei, in urmatorii 20 de ani, este un fapt atestat deja de specialisti. Guvernantii sunt obligati sa stopeze acest fenomen
Padurile Romaniei dispar, la propriu! Sunt taiate, hacuite, furate fara rusine si fara frica. Situatia din judetul Caras-Severin este sugestiva. Hotii au ajuns atat de puternici, atat de bogati si de influenti, incat autoritatile nu mai au curajul sa intervina. Padurile sunt jefuite, devastate, camioane si trenuri intregi incarcate cu lemn intra in circuite economice dubioase. Retelele mafiote ale lemnului reusesc sa realizeze cifre de afaceri colosale. Lipsa de autoritate, coruptia, dar si dezinteresul total fata de consecinte au condus la situatia de acum. Mai ramane o ultima speranta. Macar, in ceasul al 12-lea, sub noua conducere a Regiei Nationale a Padurilor si a Directiei Silvice Resita sa se actioneze pentru binele padurii si al nostru.
Noul director general al Regiei Nationale a Padurilor Bucuresti a emis un ordin prin care recomanda directiilor silvice din teritoriu o buna intelegere a situatiei economice a agentilor economici cu care conlucreaza. Asta inseamna ca directorul general a inteles deja situatia in care se afla silvicultura, exploatarea si industrializarea lemnului din Romania. Aceste trei segmente economice sunt intr-o stransa corelare. Moare unul, mor toate trei. Silvicultura isi realizeaza circa 80 la suta din venituri din vanzarea masei lemnoase. Daca agentii economici care cumpara aceasta materie prima nu exista, lemnul nu poate fi exploatat. Pe de o parte, silvicultura nu va avea bani pentru ingrijirea padurilor conform prevederilor amenajamentelor silvice, iar industria lemnului nu va avea bustean pentru produsele ei (cherestea, semifabricate, placi din aschii de lemn, mobila etc). Daca industria lemnului nu merge, agentii economici care exploateaza lemn nu au cui vinde bustenii si vor muri. Va muri si silvicultura, bineinteles. Acest lucru nu a fost inteles de fosta conducere a Directiei Silvice Resita. Repetam cu insistenta faptul ca in Banatul Montan, in ultimii patru ani de zile, mai mult de jumatate din agentii economici de exploatare si industrializare a lemnului au disparut tocmai datorita abordarii si intelegerii gresite de catre fosta conducere. Acesti agenti economici au fost considerati niste subalterni, care trebuiau sa execute tot ce spune cel mai viteaz silvicultor al judetului. Nu erau considerati parteneri de afaceri. Cine nu s-a supus a disparut.
Iata ce ne-a spus telefonic, acum cateva zile, unul din cei mai mari agenti economici de exploatare a lemnului din judet, care a rezistat cu foarte mare greutate ultimilor patru ani de silvicultura si exploatare. Intr-un fel, i-am reprosat ca lemnul de gater fag, pe care-l cumpararm de la el, nu mai are calitatile pe care le avea anul trecut. Iata ce ne-a raspuns: De unde, omule, lemn bun, caci partizile in care exploatez acum au mai fost taiate in ultimii doi, trei ani de zile, de „baietii destepti“. Adica, unii silvicultori, cu agentii lor economici „satelit“, au zis ca au de scos din padure asa-zisele produse accidentale, adica, lemn rau, deformat, uscat, rupt, de proasta calitate, cand, de fapt, au scos cel mai frumos lemn din padure. Baietii l-au platit la pret de nimic si l-au vandut la preturi super. Bineinteles, au si cotizat. Si are omul perfecta dreptate. Asa au fost gospodarite multe din padurile acestui judet. Daca s-ar continua aceasta politica, in circa zece ani de zile, padurile noastre, din cele mai productive din tara, ar deveni cele mai slab productive. Am aratat,in articole anterioare, cu acte in regula ce s-a intamplat la Ocolul Silvic Bozovici, de pilda, in anii 2006, 2007, 2008. Un agent economic de prin zona a exploatat intr-un an vreo douazeci de mii de metri cubi, desi avea licenta de exploatare doar pentru trei mii. A taiat partizi cu lemn de calitate superioara, platindu-l la pretul de lemn de slaba calitate. Actele de punere in valoare nu au fost semnate de fostul sef de ocol, caci el stia cine a dat ordinele de marcare si stia ca actele nu sunt in regula. Seful de ocol s-a ales cu dosar penal, desi nu el era vinovatul. S-a inceput o ancheta acolo de catre organele de cercetare penala.
Rezultatul, s-au dat vreo trei amenzi administrative. Cel care a ordonat macelul in padure nici macar nu a fost intrebat pe aceasta tema. Promitem, ca gazetar si simplu inginer silvic si ca beneficiar al padurilor domeniului public al statului, ca ne vom stradui sa depunem acest dosar pe biroul noului Ministru al Administratiei si Internelor. Nu amenintam pe nimeni, dar consideram ca este de datoria noastra sa facem acest lucru. Noua viziune a conducerii Regiei Nationale a Padurilor Bucuresti, si suntem convinsi ca si a noii conduceri a Directiei Silvice, este de a stavili distrugerea padurilor de catre baietii destepti. Nu putem sa nu fim alaturi de ea.