23/10/07 MMDD – Pregatirile pentru 3 noiembrie intra in linie dreapta

Pregatirile pentru Ziua de 3 noiembrie intra in linie dreapta!

110 primarii au fost contactate si informate cu privire la scenariul zilei de 3 noiembrie
Societatile de salubrizare isi fac planul de pe acum pentru asigurarea colectarii tuturor deseurilor scoase in strada
MMDD raspunde prin intermediul Directiei de Deseuri tuturor intrebarilor din teritoriu, dar si din Capitala

Mai sunt 11 zile pana la data de 3 noiembrie, ziua in care va demara, la nivel national, campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie. Actiunea initiata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile face parte din eforturile MMDD de colectare a acestor tipuri de deseuri din Romania, dar si de atingere a tintelor de colectare pe cap de locuitor. La acest eveniment vor participa toate orasele din Romania, cu peste 20.000 locuitori, primariile de sector din municipiul Bucuresti, firmele de salubritate, organizatiile colective ECOTIC, RoRec si RECOLAMP, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si cetatenii.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va coordona aceasta campanie, al carei succes depinde in mare masura si de informarea populatiei. Astfel, cetatenii trebuie sa stie ca in prima sambata din luna noiembrie (3 noiembrie 2007) pot sa renunte la aparaturile electrice si electronice nefunctionale, invechite, poluante si acaparatoare de spatiu in locuinta fiecaruia.

Care sunt pasii practici ai acestei zile?
 Pasul 1: Populatia scoate deseurile in fata casei sau in fata blocului
 Pasul 2: Primariile, prin agentii de salubritate (sau companii private care au contract cu primariile) vor colecta toate deseurile scoase in strada
 Pasul 3: Deseurile eletrice si electronice vor fi transportate la punctele de colectare special amenajate pentru DEEE (conform HG 448/2005).
 Pasul 4: De aici producatorii le vor prelua si le vor transporta pana la firmele de tratare/reciclare.

Ziua de 3 noiembrie se doreste a fi, pe langa o zi de mobilizare la scara nationala, si un inceput al colectarii lunare sau trimestriale a deseurilor electrice si electronice. Ministrul Attila KORODI a declarat ca ziua de 3 noiembrie este ziua in care vom identifica si problemele practice care pot interveni in acest proces, urmand ca ele sa fie inregistrate si reglate la urmatoarea colectare la scara nationala a deseurilor electrice si electronice.
„Vom vedea in 3 noiembrie cum se comporta Romania la acest capitol! Sunt convins ca lucrurile nu vor merge ca unse, dar in aceasta zi va incepe concret procesul de colectare din casele romanilor a echipamentelor electrice si electronice invechite. Mai mult decat atat, as vrea ca odata cu aceasta zi sa decretam o zi pe luna, sau o zi pe trimestru, in care sa stie toti romanii ca pot sa-si scoata aparatele invechite in fata casei, fara sa-si faca griji ca acestea vor ramane mereu acolo” (Attila Korodi, Brasov – 21 septembrie 2007)

Reamintim ca Ministerul Mediului a creat cadrul legislativ si a pus la dispozitie parghiile necesare pentru ca producatorii si administratia sa acopere intregul ciclu de colectare, tratare, reciclare si valorificare a deseurilor de electrice si electronice. Totodata, la nivel national, exista deja 217 centre de colectare, dintre care 182 sunt functionale.

„Fara implicarea tuturor partenerilor sociali, riscam ca legile sa ramana doar pe hartie, iar centrele de colectare sa ramana goale. Ca ministru al Mediului, chiar daca, legislativ si organizatoric ministerul si-a indeplinit atributiile, nu voi fi multumit pana cand lucrurile nu vor trece de pe hartie in realitate. Riscam sa colectam 20 de grame de deseuri pe locuitor, in loc de doua kilograme! Iar echipamentele electrice si electronice uzate vor zacea in sufrageriile oamenilor sau vor fi aruncate si abandonate la intamplare”
(Attila Korodi, Brasov – 21 septembrie 2007)

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri