23/06/08 Greenpeace- Albinele ii parasesc pe oameni

De peste 50 de milioane de ani, arata cercetatorii, albinele muncesc neincetat in folosul oamenilor. Munca lor nu ar putea fi inlocuita de nimic, caci daca ele nu ar poleniza plantele si pomii, oamenii nu ar avea deloc legume, cereale sau fructe. Fara ele plantele nu s-ar putea inmulti si deci nu ar supravietui si, in consecinta, nici animalele nu ar avea ce manca.

Adaugand la aceasta numarul impresionant de produse apicole pe care oamenii le utilizeaza de pe urma albinelor, s-ar putea spune ca ele sunt indispensabile omenirii. Aceasta l-a facut pe Albert Einstein sa afirme: „Daca intr-o zi albinele ar dispare, omul nu va mai avea decat cativa ani de trait". Si iata ca astazi familii intregi de albine dispar fara urma. Sa se fi suparat albinele pe omenire?

Disparitii misterioase in ritmuri alarmante

Malformatii, dezorientare, tulburari de comportament, albinele prezinta tot mai multe simptome care indica o stare fragila de sanatate. Unele dintre ele nu mai reusesc sa isi recunoasca stupul si ratacesc pana mor de frig. Altele ajung sa fie intr-un mod inexplicabil respinse de albinele din familia lor si sunt pur si simplu omorate cand vor sa intre in stup. Incepand inca din 2006, ceva si mai tragic se petrece cu albinele. Familii intregi dispar fara urma. In stupii parasiti mai raman doar Regina, larvele, ouale si trantorii care oricum nu pot supravietui fara lucratoare.

Apicultorii spun ca albinele nu mor niciodata in stup, faptul de a gasi albine moarte in apropierea acestuia fiind chiar un important semn ca ar putea exista o boala in colonie. Cand simte ca este pe moarte, albina paraseste pur si simplul stupul, eliminand astfel riscul de a-i contamina pe ceilalti membrii ai familiei. Insa in acest caz nu s-au gasit deloc albine moarte in jurul stupilor si nici macar in zonele limitrofe. Albinele dispar pur si simplu fara urma.

Boala colapsului coloniei (Colony Collapse Disorder) a aparut mai intai in Florida, SUA. Fenomenul s-a raspandit rapid pe tot teritoriul Statelor Unite, apoi in Canada, Europa si Asia. Numai in SUA numarul de stupi ocupati a scazut de la 2,4 milioane la 900.000. In Taiwan se estimeaza ca au disparut 10 milioane de albine in doar doua luni, iar in Germania numarul de albine a scazut cu 25% si, in cazuri izolate, chiar cu 80%.
Cauze posibile

Oamenii de stiinta au inceput sa studieze fenomenul, incercand sa gaseasca o explicatie. S-a vorbit la inceput despre un virus, apoi s-a descoperit ca albinele au toate motivele sa fuga de oameni. In schimbul muncii lor pline de daruire, oamenii de astazi le otravesc cu insecticide si pesticide si modifica genetic plantele, facand polenul acestora sa devina toxic.

„Este imposibil ca insecticidele si pesticidele sa nu aiba niciun impact asupra albinelor. In mod evident, insecticidele se afla in polen si in nectar. Albinele nu le pot evita si de aceea le consuma. Totusi, pesticidele nu sunt singura cauza.", arata Bernard Vaissière, om de stiinta francez care a studiat fenomenul.

Noile organisme modificate genetic, tot mai mult introduse in randul culturilor sub pretextul crearii de super-productii agricole, contribuie si ele la fuga albinelor. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Jena, Germania au realizat in 2004 o serie de studii privind polenul provenit de la porumb modificat genetic. Ei au hranit mai multe familii de albine timp de sase saptamani cu un astfel de polen si au constatat ca substantele (toxice) introduse in porumb pentru a-l face mai rezistent fata de daunatori erau prezente in corpul albinelor intr-o cantitate de 10 ori mai mare decat erau prezente initial in porumb. Cercetarile au fost apoi blocate.

Radiatiile emise de releele de telefonie mobila, tot mai numeroase, completeaza raul facut de agentii chimici si genetici. Acestea interfereaza cu sistemul de navigatie al albinelor, impidicandu-le sa se orienteze. Conform unui studiu realizat la Universitatea Landau din Germania, albinele nu se mai intorc in acei stupi care sunt amplasati langa relee de telefonie mobila. Dr. Jochen Kuhn, conducatorul studiului, a avertizat totodata ca omenirea nu poate supravietui disparitiei albinelor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri