23/01/2009 – Natura2000 – „Super schi in Carpati”- o amenintare reala pentru pajistile montane

Dezvoltarea statiunilor de schi poate duce la periclitarea speciilor si habitatelor prioritare din regiunile inalte ale Carpatiilor din Romania. Ultimul studiu publicat in cadrul proiectului LIFE-Nature, „Habitate prioritare alpine, sub-alpine si forestiere in Romania”, referitor la amenintarile cu care se confrunta jnepenisurile si pajistile montane, mentioneaza dezvoltarea infrastructurilor turistice (hoteluri, partii de schi, etc.) drept o problema majora pentru habitatele prioritare din siturile Natura 2000.

Desi privite in general ca zone putin favorabile asezarilor umane cu activitati economice permanente, tinuturile muntoase atrag in prezent numeroase investitii pentru turism, hidroenergie si cai de comunicatii. Acestea au condus la aparitia unor noi amenintari la adresa habitatelor din aceste zone, care, cumulate cu efectele distructive (desi de intensitate mai scazuta) ale activitatilor traditionale, pun sub semnul intrebarii continuitatea existentei acestor habitate fragile.

„Alaturi de pasunatul intensiv, de circulatia animalelor si a oamenilor, mai ales in afara potecilor turistice, de incalzirea globala care forteaza migrarea speciilor de la altitudini mai joase, planurile de dezvoltare, implementate fara o informare completa si responsabila, pot provoca in scurt timp un proces de degradare a habitatelor prioritare si chiar disparitia anumitor specii din aceste zone”, declara Florentina Florescu, unul dintre autorii studiului. „Toate acestea trebuie sa determine aparitia unui cadru legislativ adecvat si aplicarea urgenta a unor masuri potrivite de monitorizare si administrare a acestor zone”, a mai adaugat d-na Florescu.

LIFE05 NAT /RO/000176 : „Habitate prioritare alpine, sub-alpine si forestiere in Romania” este un proiect finantat de Uniunea Europeana, prin fonduri LIFE-Nature, ce stabileste si promoveaza reteaua de arii Natura 2000, informand populatia despre legislatia europeana, ce trebuie implementata si in Romania (Directiva Pasari si Directiva Habitate). Proiectul se va desfasura pana in 31 ianuarie 2009 si lucreaza pe 2 parcuri-model, Parcul National Muntii Rodnei si Parcul National Ceahlau. Beneficiarul acestui proiect este Universitatea Transilvania Brasov-Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere, ce colaboreaza la implementarea lui cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA si Fondul Mondial pentru Natura – Programul Dunare Carpati (WWF-DCP).

Natura2000 este o retea ecologica europeana de situri, desemnate pe criterii stiintifice, organizata pe baza legislatiei comunitare, respectiv Directiva Pasari si Directiva Habitate, si are ca scop stoparea declinului biodiversitatii, prin conservarea pe termen lung a celor mai valoroase si periclitate specii si habitate din Europa. Prin masuri speciale de administrare a acestora se doreste conservarea speciilor si habitatelor, dar si desfasurarea in paralel a activitatilor umane, cum ar fi agricultura, vanatoarea, exploatarea forestiera, intr-un mod compatibil cu masurile respective.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri