Incendiile din august au făcut ravagii pe o suprafață de 4 milioane de hectare în Bolivia și au ucis peste 2,3 milioane de animale numai într-o regiune din estul țării. Daunele provocate faunei din restul Boliviei nu sunt deocamdată cunoscute.
Cele aproximativ 34.000 de incendii din Bolivia din luna august – cu 75% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut – au mistuit 4,1 milioane de hectare de pădure şi păşune, inclusiv pădurea primară care se întinde pe aproximativ o sută de hectare din rezervaţia Tucavaca, situată tot în departamentul Santa Cruz.
Oamenii de știință au declarat, pentru AFP, că peste 2,3 milioane de animale au murit în incendiile din pădurile protejate sau în zonele cu pășuni, cum ar fi savana tropicală Chiquitania, din estul țării.
Printre animalele afectate se numără specii endemice de cervide şi rozătoare, oceloţi – o felină care trăieşte în America Latină – furnicari, bursuci, pume, tapiri, jaguari, broaşte ţestoase, şopârle, lame, precum şi vieţuitoare acvatice.
Media locale au difuzat, de asemenea, imagini cu reptile carbonizate, păsări care zburau către regiunile cruţate de flăcări şi cadavre de animale parţial arse.
Incendiile au fost cauzate de agricultori care curățau terenurile pentru următoarele culturi, dar și de secetă, a explicat Sergio Vasquez, manager al departamentului de măsuri în fața urgențelor, de la World Animal Protection, pentru Earther.
Acesta a mai spus că animalele mari au avut mai multe șanse să scape de incendii, dar nu toate au și reușit asta. În jur de 500 de jaguari au murit sau au rămas fără adăpost în Brazilia și Bolivia, potrivit ONG-ului Panthera, o organizație mondială care monitorizează aceste feline. Numărul este destul de mare pentru populația totală a acestora, care este deja amenințată cu pierderea habitatului sau de braconaj.
„Am găsit o mulțime de cadavre. Animalele încercau să fugă de flăcări, dar erau ajunse din urmă și arse. Până și maimuțele au fost prinse de flăcări. Dacă nici aceste animale rapide și agile nu pot scăpa de foc, e un semn foarte rău. Văd dezastre de acest gen de 15 ani, dar acesta este fără precedent”, a spus biologul Raúl Ernesto Rojas pentru National Geographic.
Daunele provocate faunei din restul ţării nu sunt deocamdată cunoscute.
Situația este atât de gravă, încât oamenii de știință au creat un adăpost temporar și un spital pentru animalele sălbatice care au supraviețuit flăcărilor.
În ciuda resurselor umane şi tehnice desfăşurate de autorităţi, incendiile din Bolivia nu se află nici în prezent sub control total.
Activiştii de mediu au acuzat guvernul preşedintelui Evo Morales că a aprobat recent o lege care autorizează creşterea de la 5 la 20 de hectare a suprafeţei de teren ce poate fi defrişată pentru activităţi agricole.
Guvernul bolivian a afirmat că incendiile au fost declanşate de secetă, vânturile puternice şi defrişările ilegale.