22/10/07 Greenpeace – Scrisoare deschisa pentru ministrul Mediului

Consiliul de mediu din 30 octombrie – OMG si schimbari climatice

Stimate domnule Ministru Attila Korodi,
la 30 octombrie cu ocazia Consiliului de Mediu, veti vota in legatura cu doua probleme importante: pozitia UE fata de negocierile internationale pentru schimbari climatice ce au loc la Bali si doua propuneri ale Comisiei Europene de a abroga masurile Austriei de interzicere a soiurilor de porumb modificat genetic (MG) MON810 si T25.

Cu privire la organismele modificate genetic, va solicitam sa respingeti propunerile Comisiei Europene deoarece:

  • Comisia Europeana neglijeaza in mod deschis deciziile precedente ale Consiliului de Mediu. Statele membre ale UE au respins deja trei tentative ale Comisiei de a ridica interdictiile pentru porumbul MG in Austria si Ungaria in iunie 2005, decembrie 2006 si februarie 2007.
  • Ridicarea interdictiei in Austria ar pune in pericol dreptul statelor membre de a-si proteja
    cetatenii si teritoriul de riscurile OMG pentru sanatate si mediu .
  • Acordul pentru cultivarea MON810 si T25 este bazat pe o legislatie care nu mai este in
    vigoare. Baza legislativa actuala impune o evaluare a riscului mult mai amanuntita, investigand
    atat riscurile pe termen lung, cat si cele indirecte ale OMG.
  • In timpul trecut de la evaluarea initiala a riscurilor pentru MON810 si T25 au aparut noi dovezi
    stiintifice care arata ca porumbul MG are potential negativ pentru mediu.
  • Autorizatiile pentru MON810 si T25 acordate in urma cu un deceniu sunt in prezent reevaluate,
    deci Comisia ar trebui sa astepte finalizarea procedurii de reevaluare.

Am fost informati ca veti purta si dialoguri in legatura cu rolul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) in sistemul de autorizare al OMG in UE. Recentele esecuri in evaluarea sigurantei OMG (MON863, Nk603 si cartoful BASF) arata ca responsabilii EFSA ignora masurile impuse de legislatia in vigoare cu privire la evaluarea riscului (Directiva 2001/18/EC). Efectele indirecte si cele pe termen lung, divergentele dintre opiniile forurilor stiintifice si ingrijorarile unor institutii de cercetare stiintifica si autoritati ale unor state membre nu sunt luate in considerare suficient de catre responsabilii EFSA.

Anul trecut, Consiliul a expus lacunele EFSA in procesul de evaluare a riscurilor OMG. De atunci, Comisia Europeana nu a luat masuri semnificative pentru a solutiona ingrijorarile Consiliului. Va solicitam sa readresati cererea de a imbunatatii independenta si transparenta procesului de evaluare a riscurilor OMG.
De asemenea va solicitam sa cautati sa obtineti sprijinul vastei majoritati a statelor membre UE in
vederea interzicerii importului si cultivarii porumbului MG in Romania in cel mai scurt timp posibil.

Schimbari climatice

Anul 2007 a fost marcat deja de importante decizii ale UE cu sprijinul Dumneavoastra si ai colegilor pentru actiuni post 2012. Va solicitam sa folositi acest moment oportun pentru a obtine un mandat ambitios pentru Bali cu ocazia apropiatelor negocieri UN pentru schimbari climatice. Scopul primordial al mandatului pentru Bali este de a mentine cresterea globala a temperaturii cat mai mult posibil sub 2 grade Celsius. UE a adoptat acest obiectiv acum mai bine de zece ani. De aceea este logic si necesar sa luptati pentru ca aceast obiectiv sa devina unul global. Mandatul Bali trebuie sa stabileasca un proces clar si bine definit in timp pentru a fi agreat cel mai tarziu in 2009.

Suplimentar, toate obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera trebuie sa fie stabilite in acord cu obiectivul de mentinere a cresterii temperaturii globale sub 2 grade Celisus. Acest obiectiv inseamna reducerea emisiilor UE cu 30% pana in anul 2020 in comparatie cu anii 90. Toate creditele externe obtinute prin utilizarea de viitoare mecanisme flexibile trebuie sa fie aditionale reducerii cu 30%. Obiectivul unilateral UE de 20% este insuficient si inconsistent pentru indeplinirea obiectivului de mentinere a cresterii temperaturii globale sub 2 grade Celisus.

Va multumim pentru atentia acordata pentru aceste probleme importante de mediu.
Cu deosebita stima,
Gabriel PAUN
Coordonator campanii biodiversitate
G R E E N P E A C E

spot_img

Ultimele știri