Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

22/04/08 MMDD- Conferinta Ministrul Mediului, spatii verzi

COMUNICAT DE PRESA

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a prezentat, in cadrul unei conferinte de presa, sustinuta astazi in Piata Constitutiei, situatia spatiului verde in localitatile din Romania precum si stadiul implementarii OUG 114/2007 de catre autoritatile locale.

Prezentam in continuare transcrierea declaratiei ministrului Attila KORODI:

„Doamnelor si Domnilor, bun venit in mica oaza verde amenajata de colegii mei in mijlocul unor betoane! V-am invitat intr-un cadru sugestiv sa vorbim despre un subiect la fel de sugestiv si important pentru fiecare dintre noi: lipsa spatiului verde din localitatile din Romania, dar si felul in care autoritatile locale vor sa raspunda la o problema atat de acuta a Romaniei.

In urma cu mai putin de o luna, asociatia Salvati Bucurestiul lansa un studiu vast despre situatia dramatica, ecologica si patrimoniala, a capitalei Romaniei. Saptamana trecuta, un ziar central isi anunta intentia de a le cere candidatilor la primarii sa isi asume angajamentul de a proteja, prioritar, spatiile verzi de la nivelul localitatilor.

Suntem, fara discutie, intr-un moment in care societatea si opinia publica incep sa realizeze ca, prinse de febra dezvoltarii cu orice pret, orasele Romaniei risca sa intre intr-un colaps in ce priveste civilizatia lor si sanatatea locuitorilor.

Ca indicator de dezvoltare urbana studiile releva ca spatiile verzi ar trebui sa acopere circa 30 la suta din suprafata intravilanului unui oras iar distributia acestora sa permita cetatenilor sa aiba acces la ele in aproximativ 15 minute de mers pe jos. In acesta idee, Ministerul Mediului a initiat (inca din toamna trecuta) un act normativ prin care instituia doua obligatii cheie pentru autoritatile locale: sa nu schimbe destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi si sa asigure cresterea acestor suprafete verzi la 20 mp/locuitor, pana in anul 2010 si la 26 mp/locuitor, pina in anul 2013.

De ce am considerat necesara aceasta ordonanta de urgenta? Raspunsul vine fara echivoc, daca ne uitam la obsesia constructiilor nu cu orice pret, ci cu preturi foarte ridicate, din marile si chiar micile orase ale Romaniei. Ceea ce s-a retinut mai putin din actul normativ a fost articolul II, alineatul 2, din lege, si anume: autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a intocmi, in termen de 90 de zile, un program in care vor fi evidentiate etapele de realizare a obligatiei amintite mai sus.

Azi, vreau sa va prezint felul in care primariile oraselor din Romania si-au indeplinit aceasta obligatie legala, de a asigura cresterea suprafetelor de spatii verzi. Va voi prezenta, de fapt, o lista a oraselor care nu s-au conformat prevederilor OUG 114/2007. Insist asupra oraselor, pentru ca problema spatiilor verzi se pune aici in modul cel mai acut. Si trebuie sa va spun ca nu mai putin de 87 de orase ale Romaniei nu au trimis programele etapizate pentru atingerea tintelor prevazute de lege.

De ce am ales ziua Pamantului pentru a face publice aceste date? Pentru ca ziua de astazi, 22 aprilie este sarbatorita pe plan international ca o expresie comuna, ca o dorinta publica de construi o societate stabila. Totodata ziua Pamantului inspira necesitatea de a actiona, la nivel personal dar mai ales comunitar. Nu pot sa nu-mi exprim nemultumirea fata de lipsa de implicare a unor autoritatilor locale din Romania in chestiunea spatiilor verzi din localitati, atat de necesare pentru mediu si sanatatea publica.

Si acum permiteti-mi sa dau citire listei primariilor care nici pana la ora actuala nu au pregatit un program etapizat de extindere a spatiilor verzi din localitatile lor:

PRIMARIILE DIN ZONELE URBANE, CARE NU AU TRIMIS PROGRAMELE DE EXTINDERE A SPATIILOR VERZI, CONFORM
OUG NR. 114/2007

ALEXANDRIA (Teleorman)
ANINA (Caras Severin)
BALS (Olt)
BAILE HERCULANE (Caras Severin)
BALCESTI (Vilcea)
BERESTI (Galati)
BICAZ (Neamt)
BOTOSANI (Botosani)
BRAILA (Braila)
BUCURESTI, Sector 1
BUCURESTI, Sector 2
BUCURESTI, Sector 3
BUCURESTI, Sector 6
BUDESTI (Calarasi)
CAJVANA (Suceava)
CARACAL (Olt)
CARANSEBES (Caras Severin)
CALARASI (Calarasi)
CHISINEU CRIS (Arad)
CHITILA (Ilfov)
COPSA MICA (Sibiu)
CURTICI (Arad)
DARABANI (Botosani)
DETA (Timis)
DOLHASCA (Suceava)
DOROHOI (Botosani)
DRAGANESTI OLT (Olt)
FAGARAS (Brasov)
FRASIN (Suceava)
FUNDULEA (Calarasi)
GHIMBAV (Brasov)
GIURGIU (Giurgiu)
GURA HUMORULUI (Suceava)
IASI (Iasi)
IERNUT (Mures)
INTORSURA BUZAULUI (Covasna)
LIPOVA (Arad)
LITENI (Suceava)
LUGOJ (Timis)
MEDGIDIA (Constanta)
MIERCUREA NIRAJULUI (Mures)
MIHAILESTI (Giurgiu)
MILISAUTI (Suceava)
MOLDOVA NOUA (Caras Severin)
NEHOIU (Buzau)
OCNELE MARI (Vilcea)
ONESTI (Bacau)
ORAVITA (Caras Severin)
OCNELE MARI (Vilcea)
PIATRA NEAMT (Neamt)
PIATRA OLT (Olt)
POPESTI-LEORDENI (Ilfov)
POTCOAVA (Olt)
PREDEAL (Brasov)
RESITA (Caras Severin)
RISNOV (Brasov)
ROMAN (Neamt)
ROSIORI DE VEDE (Teleorman)
ROZNOV (Neamt)
RUPEA (Brasov)
SALCEA (Suceava)
SARMASU (Mures)
SAVENI (Botosani)
SCORNICESTI (Olt)
SFINTU GHEORGHE (Covasna)
SIBIU (Sibiu)
SIGHISOARA (Mures)
SINAIA (Prahova)
SINGEORGIU DE PADURE (Mures)
SINTANA (Arad)
SLATINA (Olt)
SLANIC (Prahova)
SLANIC MOLDOVA (Bacau)
SOLCA (Suceava)
STREHAIA (Mehedinti)
SUCEAVA (Suceava)
STEFANESTI (Botosani)
TECHIRGHIOL (Constanta)
TEIUS (Alba)
TIMISOARA (Timis)
TIRGU NEAMT (Neamt)
TURNU MAGURELE (Teleorman)
UNGHENI (Mures)
VIDELE (Teleorman)
VICTORIA (Brasov)
ZARNESTI (Brasov)

spot_img

Ultimele știri