Asociatia Green Zone a demarat un proiect ce are drept scop ”Combaterea schimbarilor climatice atat la nivel local, cat si national prin implementarea unor activitati specifice care sa promoveze si sa impartaseasca experientele de aplicare a unor tehnologii si masuri accesibile, durabile si prietenoase fata de mediul in care traim”.
Obiectivele proiectului:
1. Intensificarea parteneriatelor intre sectorul non-guvernamental, scoli si autoritatile publice locale pentru protejarea mediului prin actiuni locale de prevenire, ameliorare si combatere a fenomenelor schimbarilor climatice – prin organizarea de excursii pentru igienizarea si ecologizarea raului Olt, a afluentilor acestuia, precum si a izvoarelor de apa minerala din Bazinul Ciucului de Jos (ziua pamantului, ziua transportului durabil etc).
2. Cresterea nivelului de informare si sensibilizare a populatiei locale cu privire la schimbarile climatice, energie si transport – prin realizarea si diseminarea unor materiale informative / educative cu privire la schimbarile climatice, energie si transport si prin organizarea a 2 sesiuni de instruire pentru factorii interesati la nivel local prin care se vor promova si sursele de energie alternative (ex. cea solara).
3. Cresterea gradului de constientizare in randul populatiei privind necesitatea de a actiona pentru prevenirea, ameliorarea si combaterea schimbarilor climatice, precum si promovarea transportul nemotorizat/ durabil – prin organizarea maratonului de ciclism montan (Tusnad MTB Maraton editia a II-a), care va avea ca slogan „Viitorul suna bine si pe doua roti!" si va fi insotit de o campanie care va promova transportul nemotorizat/ durabil.
Proiectul se va implementa in parteneriat cu: Organizatia GeoEcologica ACCENT, Asociatia Aktivity si Primaria Baile Tusnad.
Acest proiect este finantat prin Programul de Granturi Mici (SGP) din cadrul Fondului Global de Mediu (GEF), avand ca agentie de implementare Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare – Romania (UNDP).
DESPRE ASOCIATIA GREEN ZONE
Asociatia Green Zone a fost infiintata in anul 2008 pe baza initiativei a 7 tineri din Baile Tusnad. Obiectivul principal al asociatiei este dezvoltarea socio-economica a regiunii prin respectarea principiilor dezvoltarii durabile. Domeniile principale de activitate ale asociatiei sunt: protectia mediului inconjurator, promovarea ecologismului si a solidaritatii, organizarea de evenimente in vederea promovarii voluntariatului, organizarea de evenimente sportive si culturale pentru promovarea orasului Baile Tusnad si a judetului Harghita la nivel national si regional.
Principalele activitati desfasurate
Ecologizarea zonei „Izvorul Rosu” din Baile Tusnad
Aceasta actiune a avut loc in luna aprilie 2008, constituind, in acelasi timp, si lansarea ideii de a constitui o asociatie in mod oficial. Scopul acestei activitati a fost: oferirea unui exemplu de implicare pentru schimbare la nivel local si atragerea atentiei comunitatii si a decidentilor asupra problemelor cauzate de deseurile imprastiate in natura. In urma activitatii derulate au fost stranse gunoaiele de pe teritoriul zonei „Izvorul Rosu”, situata la intrarea in statiunea Baile Tusnad dinspre Miercurea Ciuc. Zona constituie o atractie turistica unde nu numai turistii, dar si localnicii din Baile Tusnad isi petrec timpul liber. In urma activitatii au fost stranse toate deseurile din zona. Activitatea propriu-zisa a fost realizata fara sprijin financiar sau material din partea sponsorilor sau al autoritatilor.
Prima competitie de sprint cu atelaje canine din Baile Tusnad
In parteneriat cu Asociatia For Fun din Remetea si Asociatia AKTIVITY din Baile Tusnad am organizat in perioada 16-18 ianuarie 2009 prima competitie de sprint cu atelaje canine din Baile Tusnad. Scopul proiectului a fost promovarea acestui sport precum si promovarea unui mod activ si sanatos de petrecere a timpului liber.
Datorita conditiilor meteorologice nefavorabile si a stratului subtire de zapada, competitia propriu-zisa nu a avut loc. In schimb, atat sambata cat si duminica, s-a organizat o prezentare de sprint cu atelaje canine la care au participat 15 echipe. Mai mult, in ultima zi a evenimentului, cu ajutorul participantilor si al spectatorilor, a avut loc si un concurs de tractiune cu greutate. Evenimentul a fost mediatizat in principalele ziare, posturi radio si TV de la nivel judetean (Csiki Hirlap, Hargita Nepe, Fun FM, Csiki TV, Slager Radio, Kiss FM, Observatorul de Covasna). Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile la adresa http://www.atelajcanin. green-zone.ro.
Cupa Borsec editia V. – Competitie de sprint cu atelaje canine
In perioada 28 februarie-1 martie 2009 am fost co-organizatori ai competitiei de sprint cu atelaje canine Borsec, editia V. Mai multe detalii despre acest eveniment sunt dispondibile la adresa www.green-zone.ro/atelajcanin.
Ora pamantului
In data de 28 martie 2009 a avut loc evenimentul international "Ora Pamantului", la care a participat si orasul Baile Tusnad. Scopul evenimentului este de a atrage atentia asupra efectelor daunatoare ale consumului nerational de energie asupra mediului. Pentru acest eveniment Asosciatia Green Zone a impartit fluturasi bilingvi locuitorilor din Baile Tusnad si unor unitati turistice. La eveniment a aderat si Primaria Baile Tusnad si astfel a fost stins iluminatul public pentru o ora in unele zone din Baile Tusnad.
Petrecere curata
In perioada 24-25 aprilie 2009 a avut loc actiunea intitulata "Petrecere curata", initiata de Asociatia Tinutului Secuiesc Verde, Apemin Tusnad si Csiki Hirlap. In cadrul actiunii au fost stranse deseurile de pe raul Olt pe distanta "Balan-Baile Tusnad". Pe langa rezultatele concrete de ecologizare, scopul actiunii a fost de a atrage atentia asupra unui mod de viata care sa nu dauneze mediului. Orasul Baile Tusnad a fost reprezentat la aceasta actiune de catre Primaria Baile Tusnad, Scoala Generala "Jokai Mor" si Asociatia Green Zone.
Expozitia de sunete “Have a Lemon – Taste Diversity!”
Expozitia de sunete “Have a Lemon – Taste Diversity” a fost initiata de Asociatia ART Fusion din Bucuresti cu scopul de oferi o abordare inedita asupra lumii folosind sunetul ca metoda de exprimare. Expozitia de sunete, precum si celelalte metode interactive (biblioteca vie, flashmob, zona subacvatica, expozitie foto) au fost alese pentru a explica importanta diversitatii existente in societate. Asociatia Green Zone a participat / si participa la acest proiect in calitate de partener. Expozitia a fost organizata in Bucuresti in perioada: 4-8 mai 2009, urmand sa fie organizata in luna septembrie si in Miercurea Ciuc. Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile la adresa http://www.lemon.org.ro.
Ecologizare la lacul Sf. Ana
La initiativa Consiliului Judetean Harghita si a Consiliului Judetean Covasna, Asociatia a participat in data de 23 mai 2009, in calitate de partener local, la actiunea de ecologizare a padurilor din apropierea Lacului Sf. Ana. La eveniment au participat 10 persoane din cadrul Asociatiei Green Zone.
Aderarea la reteaua internationala AQUANET
La invitatia Consiliului Judetean Harghita, Asociatia a devenit membru in reteaua europeana AQUANET. Reteaua fost constituita in urma unui proiect finantat prin programul european Leonardo de Vinci. Scopul retelei este transferul de cunostinte in domeniul gestionarii eficiente a apei. Mai multe informatii sunt disponibile la adresa www.aquanet-experttraining.eu.
Perspective de viitor
Asociatia Green Zone doreste sa continue actiunile initiate in domeniul dezvoltarii durabile, al protectiei mediului inconjurator, al parteneriatelor si in ceea ce priveste promovarea voluntariatului. In acest sens, am incheiat in luna iunie 2009 trei acorduri de parteneriat cu Organizatia GeoEcologica Accent, referitoare la trei proiecte initiate si incepute de aceasta organizatie, respectiv:
• ROM/SGP/OP4/Y2/RAF/08/01 „Parteneriat pentru un mediu mai curat si sanatos” – finantat prin Programul de granturi mici al Fondului Global de Mediu (GEF SGP)
• PMS-23 „Parteneriat comunitar destinat promovarii eco-turismului in microregiunea Csomad-Balvanyos”;
• RO0010 PML 20 „Cooperare pentru administrarea eficienta a Sitului Natura 2000 „Bazinul Ciucului de Jos”.
Un pas important pentru Asociatia Green Zone a constat in crearea unei echipe care este formata din membri ai ONG-urilor locale, autoritati si societatea civila, care impreuna sa ajute la indeplinirea obiectivelor propuse privind dezvoltarea durabila a Bazinului Ciucului de Jos – obiective ce au putut fi realizate si cu ajutor financiar obtinut prin diferite granturi obtinute de ONG-urile locale care desfasoara activitati de promovare a dezvoltarii durabile. Dintre ascestea enumeram cateva mai importante la care a participat si Asociatia Green Zone:
• COLECTAREA SELECTIVA A DESEURILOR DE AMBALAJE in microregiunea Ciomat-Balvanyos – proiect finantat de Programul de grantul mici al Fondului global de mediu (GEF SGP) si co-finantat de Fundatia pentru Parteneriat si Apemin Tusnad SA – implementat de OG ACCENT;
• Parteneriat comunitar destinat promovarii ecoturismului in microregiunea Csomad-Balvanyos – proiect finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatul Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European prin Fundatia pentru Parteneriat – implementat de OG ACCENT;
• Cooperare pentru administrarea eficienta a Sitului Natura 2000 "Bazinul Ciucului de Jos" – proiect finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatul Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European prin FDSC – implementat de OG ACCENT.