Eurodeputata PSD Daciana Sarbu, membra a Comisiei pentru mediu a Parlamentului European (ENVI) a afirmat, joi, – prin intermediul unei interventii scrise post-dezbaterile consacrate Summit-ului de la Copenhaga din plenul PE de la Strasbourg- ca esecul din decembrie, de la Copenhaga, trebuie sa fie un imbold de a pregati mult mai bine pasii urmatori. In opinia doamnei Sarbu, Uniunea Europeana trebuie sa-si mentina rolul dominant in actiunea globala impotriva schimbarilor climatice, inclusiv in pregatirea viitoarei conferinte de profil.
"Am asteptat conferinta de la Copenhaga cu multe sperante si acum privim in urma cu dezamagire. Cel mai dureros esec este lipsa unui acord obligatoriu, care sa concretizeze angajamentul statelor impotriva incalzirii globale", se arata in declaratia scrisa.
Europarlamentarul subliniaza ca au existat si realizari de care putem fi multumiti, precum crearea Fondului Climatic "Verde" Copenhaga (care va asigura finantare pentru adaptarea statelor mai sarace la incalzirea globala, in special pentru producerea de energie “curata”) si acceptarea oficiala, de catre economiile emergente, a co-responsabilitatii pentru efortul in privinta climei.
In viziunea deputatei europene, "esecul din decembrie trebuie sa fie un imbold de a pregati mult mai bine pasii urmatori. UE trebuie sa-si mentina rolul dominant in actiunea globala impotriva schimbarilor climatice, inclusiv in pregatirea viitoarei conferinte. Comisarul desemnat de profil doreste, de exemplu, un acord international de protejare a padurilor tropicale; este o prioritate, mai ales ca aceasta tema a generat consens la Copenhaga".
"Coordonarea inseamna eficienta. La Copenhaga, lipsa legislatiei in alte state –in special Statele Unite– a afectat sansele unui acord pentru reducerea emisiilor. Va trebui sa continuam sa dezvoltam si sa aplicam legislatia noastra in privinta climei, in timp ce alte state isi constituie propriile legi in materie. Trebuie sa sustinem intentia comisarului desemnat de a include transportul rutier in Schema de emisii al UE, si sa incurajam Organizatia Maritima Mondiala sa se implice in includerea transportului pe apa in aceasta schema (…) Un acord mai concret la Copenhaga ar fi fost crucial, dar si in lipsa acestuia putem progresa. Ceea ce vom realiza in lunile urmatoare, alaturi de organizatiile internationale si de tarile partenere, poate face diferenta dintre esecul de la Copenhaga si succesul din Mexic", conchide doamna Sarbu.