OMM: 2016 a înregistrat cele mai ridicate temperaturi. În 2017, temperaturile extreme continuă

Anul 2016 nu a fost doar anul cu cele mai ridicate temperaturile înregistrate până în prezent. Anul trecut a fost și cel în care nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a doborât un nou record. De asemenea, a fost și perioada în care calotele glaciare din Antarctica au înregistrat un nivel extrem de scăzut. Acestea sunt unele dintre rezultatele exprimate de Organizația Meteorologică Mondială (OMM) în cel mai recent raport anual.  Valorile extreme au continuat și în 2017.

temperaturile extreme
foto: environmental-auditing.org

Potrivit raportului, în ultimii 16 ani, temperatura înregistrată la nivel global a fost cu cel puțin 0,4°C peste media înregistrată în perioada 1961-1990, folosită de OMM ca referință în monitorizarea schimbărilor climatice. Temperaturile globale continuă să fie pe un trend ascendent, cu valori ale creșterilor cuprinse între 0,1 °C și 0,2 °C în fiecare deceniu, potrivit raportului OMM.

„Raportul confirmă faptul că anul 2016 a fost cel mai cald de până acum – o creștere cu 1,1°C față de perioada preindustrială, în care temperaturile au fost cu 0,06°C peste recordul înregistrat în 2015. Creșterea temperaturii globale este în strânsă legătură cu alte schimbări care au afectat întregul sistem climatic”, a declarat Secretarul Generat al OMM, Petteri Taalas.

Potrivit lui Petteri Taalas, la nivel global, temperaturile înregistrate la suprafața mărilor au fost cele mai ridicate înregistrate vreodată, nivelul mărilor a continuat să crească și calotele glaciare au înregistrat, pentru cea mai mare parte a anului, o valoare cu mult sub medie.

2016: El Nino, Uraganul Matthew și Haiti

Specialiștii spun că fenomenele meteo extreme precum El Niño au condus la creșterea temperaturilor în 2016, fapt datorat și nivelului gazelor cu efect de seră care au provocat în mod constant schimbări climatice. Nivelul oceanelor a crescut puternic în timpul El Niño și, la începutul anului 2016, a atins recorduri istorice. De asemenea, în noiembrie 2016, nivelul calotelor glaciare a scăzut cu 4 milioane de kmsub valoarea medie înregistrată. OMM avertizează că acest lucru este o anomalie pentru luna noiembrie.

De asemenea, fenomenele extreme din 2016 au provocat secete severe. Acestea au fost responsabile pentru probleme legate de securitatea alimentară, care au afectat milioane de oameni din Africa de Sud și de Est și din America Centrală. Potrivit OMM, Uraganul Matthew a provocat suferință pe scară largă în Haiti, fiind prima furtună din categoria 4 care a afectat acea zonă din 1963. De asemenea, uraganul a provocat pierderi economice semnificative în SUA, în timp ce ploile abundente și inundațiile au afectat Asia de Est și de Sud.

Temperaturile extreme continuă în 2017

OMM atrage atenția că, potrivit celor mai recente studii, care nu fac parte din raportul organizației, temperatura oceanelor ar putea să fi crescut chiar mai mult decât ce au indicat rapoartele anterioare. Potrivit datelor provizorii, cercetătorii OMM spun că în 2017 nu a existat nicio relaxare a nivelului de CO2 din atmosferă.

„Chiar și fără un El Niño puternic în 2017, vom putea observa alte schimbări climatice la nivelul planetei. Aceste schimbări vor sfida limitele prin care noi putem înțelege sistemul climatic. Acum ne aflăm într-un teritoriu total neexplorat”, a declarat Directorul Programului Mondial de Cercetări Climatice, David Carlson.

OMM atenționează că, de cel puțin trei ori în această iarnă, regiunea arctică a asistat la echivalentul polar al unui val de căldură. Fenomenul s-a manifestat prin furtuni arctice puternice, care au adus un influx de aer cald și umed. Experții spun că acest fenomen înseamnă că, de fapt, au fost zile în care ghețarii din Antarctica au fost foarte aproape de punctul de topire.

spot_img

Ultimele știri