2017, anul cu cele mai costisitoare dezastre naturale pentru SUA

Dezastrele naturale înregistrate în Statele Unite în anul 2017 au provocat daune materiale de peste 300 de miliarde de dolari, potrivit Newsrepublic.net. Anul trecut, în SUA au avut loc două inundații, o secetă, un îngheț, opt furtuni severe, trei cicloane tropicale și un incendiu de vegetație.

Cele 16 evenimente înregistrate pe parcursul anului 2017 au costat statul american 306,2 miliarde de dolari, mai mult decât recordul negativ din 2005. Atunci, uraganele Dennis, Katrina, Rita și Wilma făcuseră ravagii estimate la 214,8 miliarde de dolari.

În plus, 2017 a fost declarat al treilea cel mai călduros an din istoria SUA. Trebuie însă menționat faptul că temperaturile înregistrate anul trecut au fost influențate de fenomenul La Niña, care aduce temperaturi scăzute ale apelor și ajută pământul să se răcească.

Ce factori au intensificat fenomenele meteo

Uraganele Harvey, Irma și Maria au avut o intensitate maximă din cauza temperaturilor înregistrate la suprafața apei, temperaturi care au fost mai mari decât cele normale. Au mai contribuit curenții verticali de o intensitate mai mică decât cea normală, o presiune la suprafața apei mai mică decât cea normală și umiditatea crescută din aer. Toți acești factori au făcut ca uraganele Irma și Harvey să ajungă la categoria a patra de intensitate, iar anul 2017 – să devină primul an în care se înregistrează două uragane atât de devastatoare.

Anul trecut, California s-a confruntat cu cel mai sever incendiu din istorie. Acesta a fost favorizat de o iarnă cu precipitații abundente, urmată de o vară extrem de secetoasă. Iarna, vegetația s-a dezvoltat mai mult decât în mod normal, iar vara s-a aprins din cauza temperaturilor extrem de mari. Precipitațiile abundente au intensificat și furtunile înregistrate, provocând inundații.

dezastre naturale SUA
Foto: accuweather.com

Specialiștii estimează că în anul 2018 nu se vor înregistra pagube la fel de mari, deși furtunile și uraganele vor fi de o intensitate mai mare decât în mod normal.

spot_img

Ultimele știri