2016, un nou an negru pentru clima

Ultimul raport anual asupra „Stării climei” menționează reculul record al ghețurilor polare, inundații sau, dimpotrivă, episoade de secetă extremă și multiple valuri de căldură, zugrăvind în culori sumbre evoluția climaterică a planetei după doi ani consecutivi în care temperatura globală a stabilit noi recorduri în istoria măsurătorilor meteorologice ce începe cu anul 1880, informează Agerpres.

2016, un nou an negru pentru climă

Recordurile de căldură din cursul anului trecut sunt rezultatele influenței combinate ale tendințelor de încălzire climaterică pe termen lung și ale unui puternic fenomen El Nino (curentul cald ecuatorial al Pacificului) manifestat la începutul anului”, se arată în raportul Agenției Americane pentru Oceane și Atmosferă (NOAA) și de Societatea Meteorologică Americană (AMS).

VIDEO Daniele Pernigotti: Adaptarea la schimbările climatice – o necesitate și totodată un pericol

Conform NOAA, chiar dacă vor fi cuprinse abia în raportul de anul viitor, primele șase luni ale anului în curs sunt, de asemenea, printre cele mai calde luni înregistrate din 1880 și până în prezent.

Conform noului raport, în 2016, concentrația de dioxid de carbon din atmosferă a depășit valoarea de 400 ppm (părți pe milion) — ajungând la 402,9 — pentru prima oară de la începutul monitorizărilor. De altfel, acesta este cel mai ridicat nivel de CO2 din atmosferă din ultimii 800.000 ani, dacă ținem cont de datele obținute din analiza diferitelor straturi din ghețari.

Mai multe țări, printre care Mexic și India, au anunțat înregistrarea unor temperaturi anuale record în cursul lui 2016. Un val de căldură ce a pătruns în India și a durat o săptămână a dus la înregistrarea de temperaturi de peste 44 de grade Celsius, a declanșat o penurie de apă pentru 330 de milioane de oameni și s-a soldat cu 300 de morți.

VIDEO 800.000 de ani de schimbari climatice in trei minute

În Arctica, cea mai sensibilă zonă a globului în fața încălzirii globale, temperatura medie din cursul anului 2016 a depășit cu 2 grade media înregistrată în perioada 1981-2010, doborând toate recordurile. În plus, la sfârșitul iernii, în luna martie, întinderea maximă a ghețurilor arctice era cea mai mică înregistrată în ultimii 37 de ani de măsurători din satelit.

În aceste condiții, topirea ghețarilor și calotelor polare au dus la creșterea nivelului oceanului planetar cu 82 de milimetri față de nivelul înregistrat în 1993.

În cursul anului 2016, în regiunile ecuatoriale s-au produs nu mai puțin de 93 de furtuni tropicale, în condițiile în care media înregistrată între 1981 și 2010 este de 82 furtuni. Totuși, în 2016 s-au înregistrat mai puține astfel de evenimente meteorologice violente decât în 2015 (101 furtuni tropicale).

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri