Organizația Națiunilor Unite (ONU) a lansat către comunitatea de afaceri inițiativa “Decada Energie Sustenabile pentru Toți (2014 – 2024)” în scopul de a promova la nivel global energia regenerabilă și eficiența energetică prin organizarea unui forum anual, începând din luna iunie a acestui an. Inițiativa, anunțată la New York în cadrul Bloomberg New Energy Finance Summit, are trei obiective principale: asigurarea unui acces universal la serviciile moderne de furnizare a energie, dublarea ratei globale de îmbunătățire a eficienței energetice și dezvoltarea energiei regenerabile la nivel mondial.
Dimensiunea și rapiditatea acțiunilor pe care trebuie să le întreprindem pentru a transforma sistemul energetic actual și a ne asigura că toată lumea beneficiază de el depind de sectorul privat”, a declarat Kandeh Yumkella, secretarul general al reprezentantei speciale a Initiativei Energie Regenerabila pentru Toți (SEAI). Acesta a cerut reprezentanților companiilor să acorde o mai mare atenție inovațiilor și investițiilor astfel încât obiectivele propuse să fie atinse până în 2030.
În discursul său, Yumkella a anunțat de asemenea, că ONU va organiza primul forum al “Energiei Sustenabile pentru Toți ” la sediul său din New York în perioada 4 – 6 iunie. Forumul va fi organizat împreună cu Banca Mondială, dar și cu alți parteneri strategici.
Forumul va reuni lideri de guverne, reprezentanți ai marilor corporații, organizații non-guvernamentale internaționale care vor căuta soluții pentru progresul energiei sustenabile, își vor asuma noi angajamente și noi acțiuni. Forumul va fi puntea de legatură pentru summit-ul dedicat schimbărilor climatice care va avea loc în septembrie 2014.
Unul din cinci oameni nu are acces la electricitate
În momentul de față, la nivel mondial, unul din cinci oameni nu au acces la energia electrică. De asemenea, mai bine de 40% din populația globului folosește zilnic lemn, cărbune sau dejecțiile animalelor pentru prepara mâncarea. Acesți combustibili provoacă două milioane de decese anual, în special femei și copii, care inspiră fumul toxic din locuințe. Inițiativa ONU își propune să găsească o nouă abordare pentru sărăcia energetică, dar care să corespundă și cerințelor de reducere a gazelor cu efect de seră pentru a contracara efectele schimbărilor climatice.
Energia este firul roșu care legă creșterea economică și cea a egalității sociale de sănătatea mediului înconjurător. Forumul ne va ajuta să menținem direcția pentru atingerea obiectivelor pe care ni le-am stabilit”, a spus secretarul general ONU, Ban Ki-moon. Potrivit datelor furnizate de programul de mediu al ONU, cota energie regenerabile la nivel mondial a continuat să crească în 2013, in ciuda reducerii investițiilor cu 14%.
Statistica alarmistică maschează o piață matură
Cifrele furnizate se regăsesc în raportul Global Trends in Renewable Energy Investment 2014, realizat de Frankfurt School-UNEP Collaborating Centre for Climate & Sustainable Energy Finance, UNEP și Bloomberg New Energy Finance.
Faptul că energia regenerabilă câștigă o cotă de piață din ce în ce mai mare la nivel global este extrem de încurajator. Pentru a susține pe viitor această tendință trebuie să reevaluam prioritățile investiționale, să găsim noi stimulente, să consolidăm capacitățile de construcție și să îmbunătățim structurile de guvernare”, a spus Achim Steiner, director executive ONU.
Raportul explică faptul că scăderea cu 35 de miliarde de dolari a nivelului investițiilor realizate, în 2013, în energii regenerabile s-a produs ca urmare a prăbușirii costurilor sistemelor fotovoltaice, dar și a instabilității legislative din unele țări, care, de asemenea, au afectat și investițiile realizate în surse bazate pe combustibil fosil.
La nivel global, regenerabilele, excluzând hidrocentralele, au reprezentat 43,6% din totalul capacităților puse în funcțiune în 2013. Dacă aceste capacități nu ar fi fost instalate, atunci emisiile CO2 ar fi fost mai mari cu 1,2 gigatone față de 2012. Acest lucru ar fi condus cu depășirea cu 12% a țintelor pentru 2020.
În timp ce datele ne spun că investițiile per total în regenerabile au scăzut în 2013, pot să vă spun că această scădere maschează multe semnale positive date de o piață dinamică care evoluează rapid și se maturizează. Aceste semnale ar trebui să dea guvernelor încrederea să instituie la viitoarea conferință dedicată schimbărilor climatice (Paris 2015 – n.r.) noi protocoale pentru reducerea emisiilor de CO2”, a explicat Steiner.