20/05/08 MMDD – Discursul ministrului Mediului la Espoo

COMUNICAT DE PRESA

Attila KORODI, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a participat in aceasta dupa amiaza, la Palatul Parlamentului, la ceremonia oficiala de deschidere a celei de-a 4-a Reuniuni a Partilor la Conventia privind Evaluarea Impactului asupra Mediului in Context Transfrontiera a Comisiei Economice pentru Europa a Natiunilor Unite.

Prezentam in continuare transcrierea declaratiei ministrului Mediului, dl. Attila KORODI:

„Domnule presedinte,
Excelentele voastre,
Doamnelor si domnilor,

Imi face o deosebita placere sa va intampin astazi, la Bucuresti, cu ocazia celei de-a patra reuniuni a statelor parti la Conventia privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontiera, adoptata la Espoo, la 25 februarie 1991. Statul roman este onorat sa fie gazda acestui eveniment care reuneste oameni politici, diplomati si specialisti din peste 40 de state.

Imi exprim convingerea ca veti gasi in Romania o atmosfera calda si prietenoasa si totodata propice pentru indeplinirea obiectivelor stabilite pentru aceasta reuniune, in deplina concordanta cu spiritul Conventiei Espoo. Prezenta dumneavoastra atat de numeroasa dovedeste acest lucru.

Sunt convins ca Romania va fi o gazda foarte buna, dupa cum sunt convins ca nu suntem o gazda aleasa intamplator. Suntem una dintre tarile europene recunoscute ca un factor de echilibru si de cooperare internationala.

Ne aflam intr-o regiune care acopera granita sud-estica a Uniunii Europene, dar ne invecinam si cu spatiul balcanic, si cu regiunea slava a Europei.

Conventia Espoo este unul dintre instrumentele relevante pentru felul in care tara noastra urmareste asigurarea unui echilibru intre dezvoltarea economica spectaculoasa din ultimii ani si asigurarea protectiei mediului. Romania nu doar ca a aderat la Conventia Espoo, dar specialistii nostri folosesc foarte activ acest instrument de cooperare, fapt dovedit de numeroasele proceduri derulate de tara noastra prin acest cadru. Reusim astfel sa reglementam, si cu ajutorul Conventiei Espoo, un domeniu care trece dincolo de granitele trasate geografic, istoric sau politic.

Dati-mi voie sa adresez salutul meu de bun venit tuturor celor care ne-au onorat cu prezenta astazi, reprezentantilor misiunilor diplomatice in Romania, ai Comisiei Economice pentru Europa a Natiunilor Unite, ai Comunitatilor Europene, dumneavoastra tuturor, expertilor si functionarilor publici si, nu in ultimul rand, desigur, organizatiilor neguvernamentale care participa intr-un numar atat de mare, manifestand un interes deosebit fata de posibilitatile de aplicare a Conventiei.

In prezent, 42 de state sunt parti la Conventie, printre acestea numarandu-se si Serbia, care a depus recent instrumentele de ratificare,iar pe aceasta cale felicit delegația Serbiei. Sunt asteptate sa ni se alature, in viitorul apropiat, Muntenegru si Tadjikistan. Aceasta dovedeste importanta Conventiei si interesul statelor pentru prevederile acestui instrument international.

Nu pot decat sa constat cu satisfactie ca statele care si-au exprimat dorinta de a deveni parte la aceasta Conventie inteleg sa ii respecte cu buna-credinta dispozitiile, asigurandu-i astfel efectivitatea si vizibilitatea. Cunoastem cu totii cat de important este ca aspectele de mediu sa fie analizate in directa relationare cu cele de eficacitate economica, performanta tehnologica, protectie sociala, dezvoltare urbanistica locala, regionala sau nationala. O evaluare cat mai ampla a potentialelor efecte negative ale unui proiect, inca din faza de proiectare a acestuia, conform principiului precautiei, este singura cale prin care putem sa ne asiguram ca actiunile intreprinse nu vor afecta, poate iremediabil, arii protejate la nivel international, apartinand patrimoniului umanitatii.

Vocatia universala a Conventiei Espoo va fi asigurata odata cu intrarea in vigoare a unuia dintre amendamente. Rezultatele notabile obtinute prin aplicarea acestui instrument au fost evocate si in cadrul Conferintei ministeriale de la Belgrad „Un mediu pentru Europa”, desfasurata in 2007, an in care s-a marcat implinirea a 10 ani de la intrarea in vigoare a Conventiei. Cu acest prilej, Romania a prezidat un eveniment special dedicat acestei aniversari, a elaborat si distribuit materiale de referinta privind aplicarea Conventiei.

De asemenea, vreau sa subliniez cu deosebita satisfactie faptul ca aplicarea prevederilor Conventiei in aceasta zona a Europei, chiar si raporturilor dintre state care nu sunt inca parti la Conventia Espoo, va fi in curand posibila datorita vointei si implicarii active a statelor din Sud-Estul Europei, care au colaborat la elaborarea unui Acord multilateral pentru implementarea Conventiei Espoo in aceasta regiune. Suntem onorati ca acest instrument va fi semnat in capitala Romaniei, cu prilejul acestei reuniuni, Romania fiind depozitarul acestui instrument international. Acordul va inlesni aplicarea prevederilor privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontiera in plan regional, si va contribui la consolidarea cooperarii in domeniul protectiei mediului, pentru statele care il vor ratifica.

As vrea sa aduc multumirile mele, in mod deosebit, Comitetului de Implementare si Secretariatului Conventiei, pentru activitatea desfasurata in vederea pregatirii documentelor necesare Conferintei si, in egala masura, tuturor delegatiilor care au contribuit la aceasta.

Dupa Oslo, Sofia, Cavtat, iata ca a venit randul Bucurestiului de a fi orasul gazda al Reuniunii statelor parti la Conventia Espoo. Va doresc o sedere placuta in Bucuresti, sa va regasiti prietenii si sa va faceti multi prieteni noi.

Va multumesc si permiteti-mi sa dau cuvantul acum domnului Paolo Garonna, Secretar Executiv Adjunct al Comisiei Economice pentru Europa a Natiunilor Unite”.

Precizam ca, incepand cu ora 18.00, la Palatul Parlamentului (Sala I.C. Bratianu) ministrul Attila KORODI va sustine o conferinta de presa in care va face un rezumat al subiectelor abordate in cadrul acestei reuniuni, atat la nivel de experti cat si la nivel de ministru.

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri