Cel puțin 200 de liceeni și 10 profesori din Caraș-Severin, Mehedinți și Hunedoara vor lucra împreună ca o rețea de cetățeni activi implicați în protejarea zonelor sălbatice într-un nou proiect lansat de World Wide Fund for Nature (WWF). Proiectul „Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice din Carpați” se derulează în parteneriat cu cinci licee din orașele Reșița, Anina, Orșova, Băile Herculane și Lupeni, toate cele cinci orașe fiind situate în vecinătatea unor parcuri naționale și naturale cheie din regiunea Banatului.
Proiectul „Tineri activi pentru protejarea naturii sălbatice din Carpați” se concentrează pe cele cinci arii protejate din sud-vestul României – Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul Național Domogled-Valea Cernei și Parcul Național Retezat – și urmărește misiunea organizației de a implica comunitățile locale în procesul de conservare a acestei bogății naturale.
„Ne-am propus să facilităm accesul la informații și să creăm contexte de învățare prin care elevii din aceste zone să observe ce beneficii le poate oferi natura sălbatică pe care o au în jur și să se dezvolte ca lideri și cetățeni activi pentru protejarea acesteia”, a declarat Irina Lapoviță, WWF-România, managerul proiectului.
Principalele activități ale proiectului includ elabiorarea unui „Manual despre natura sălbatică”, oferit gratuit liceelor ca auxiliar didactic și sprijin în organizarea de activități cu elevii, organizarea unor tabere de aventură în natură și desfășurarea, în luna octombrie a acestui an, a evenimentului „Academia pentru natura sălbatică”, o sesiune de formare pentru elevi și profesori pe tema naturii sălbatice și a cetățeniei active.
Toate aceste activități susțin deschiderea un club pentru protejarea naturii sălbatice în fiecare liceu în cadrul căruia elevii și cadrele didactice să poată desfășura activități și implementa proiecte. Cluburile vor fi susținute de către echipa WWF România prin resurse și mini grant-uri pentru implementarea proiectelor propuse de elevi. În plus, cei mai activi membri ai cluburilor vor merge într-o „Expediție în natura sălbatică”, organizată pentru fiecare liceu.
Cele cinci parcuri naturale din zona de sud-vest a României totalizează o suprafață de 300.000 de hectare, fiind cea mai întinsă zonă de sălbăticie din Europa.
Citește și:
WWF: Maramureșenii, împreună pentru o dezvoltare durabilă a regiuni
WWF investește în zonele umede
WWF solicită autorităților identificarea și protejarea coridoarelor de trecere ale ursului brun