2% transparenta

Lipsa de transparenta a directionarii celor 2% din impozitul anual pe venit catre entitatile nonprofit a starnit si anul acesta controverse, ONG-urile suspectand statul ca vrea sa pastreze cat mai multi bani la buget. Desi sume importante au fost directionate anul trecut catre sectorul nonguvernamental, niciun ONG de mediu nu se afla in top. Numarul celor care au completat declaratiile de directionare creste totusi de la an la an, iar ONG-urile raman optimiste in ceea ce priveste viitorul acestei legi.

Text de Loredana Pana

Anul trecut, 1.331.182 de romani au directionat 2% din impozitul anual pe venit datorat catre entitatilenonprofit/ unitatile de cult, suma totala ridicandu-se la 117.300.690 lei, potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Cati dintre acesti romani au ales sa-si trimita o parte din impozit catre ONG-urile de mediu ramane insa un mister. Cifrele nu se pot verifica, iar organizatiilor nonguvernamentale nu le ramane decat sa mearga pe incredere ca statul le va vira intreaga suma care le-a fost directionata.
 
„Exista o lipsa totala de transparenta a autoritatilor fiscale. Pe de-o parte, donatorii nu stiu daca sumele redirectionate de ei au ajuns acolo unde au dorit, iar, pe de alta parte, noi, ca beneficiar, nu putem verifica daca redirectionarea s-a facut, nici pentru cei despre care stim ca au depus formularele in favoarea noastra, nici pentru alte persoane, care nu ne-au anuntat direct, dar au facut-o”, spune Mircea Ilie, vicepresedintele asociatiei Viitor Plus. O alta nemultumire a ONG-urile este faptul ca inclusiv asociatiile de proprietari de bloc si partidele politice pot primi cei 2%, desi in legea finantarii acestora nu este prevazuta aceasta sursa de finantare. „Se creeaza o presiune si uneori proprietarii de apartamente sunt conditionati in mod ilegal sa directioneze acest 2% catre asociatiile blocului”, spune Costel Popa, directorul asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Lege cu probleme

Potrivit art. 57 (4) – (6) si art. 84 (2)-(4) din Codul Fiscal, persoanele fizice au posibilitatea sa directioneze 2% din impozitul pe veniturile obtinute in anul 2009 catre o entitate nonprofit, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private. Cea din urma pune pe jar ONG-urile, care sustin ca este o masura populista care ii pune pe parinti intr-un conflict de interese – ei trebuie sa aleaga intre interesul copilului lor si cel al societatii.

„Ideea ca din aceasta suma, chiar si cumulat pe o perioada de 18 ani, se pot finanta studiile cuiva, astfel nemaivand nevoie de alti bani, ni se pare o gluma proasta. Un calcul simplu: pornind de la 50 lei, cat reprezinta o medie a donatiilor prin prevederea 2%, si inmultind cu 18 ani, obtinem o suma de 900 lei pentru a finanta studiile unui tanar”, explica Anamaria Bogdan, manager comunicare al asociatiei MaiMultVerde.

Costel Popa considera ca directionarea celor 2% catre bursele pentru copii nu respecta principiul legii, care ar fi trebuit sa fie acela de a incuraja organizatiile si sectorul nonprofit in general, recunoscandu-se astfel rolul crescut pe care il joaca intr-o societate deschisa. „Directionarea catre burse acordate copiilor este o strategie de a pastra banii in mainile statului”, adauga acesta.

Statul ca ajutor, nu ca obstacol

Din sumele obtinute prin donatii, ONGurile isi finanteaza proiectele, insa promovarea acestui gest civic nu are doar o miza financiara, ci si de educare a publicului. ONG-istii spun ca vor continua sa promoveze aceasta facilitate in speranta ca angajatii isi vor forma un obicei din sprijinirea sectorului nonprofit. „Merita din plin sa promovam directionarea 2% din impozit. E o chestiune de educatie si o lupta pe termen lung”, adauga Costel Popa. Anamaria Bogdan considera ca si statul ar trebui sa contribuie la promovarea directionarii a 2% din impozit si sa dea astfel o mana de ajutor asociatiilor. „Uneori, eforturile financiare sau umane depuse de ONG-uri pentru promovarea prevederii nu sunt acoperite de sumele pe care le primesc in cele din urma. Prevederea 2% ar trebui sa devina o sursa de venit importanta pentru ONG-uri”, adauga ea.

6% dintre romani directioneaza „verde”

Potrivit unui studiu realizat de GfK Romania in martie 2010, doar 60% dintre persoanele care castiga venituri din diverse surse stiu despre posibilitatea redirectionarii a 2% din impozitul pe venit catre o organizatie nonprofit. Totusi, intentia de redirectionare pe 2010 este, cel putin la nivel declarativ, sensibil mai mare fata de anul trecut, peste trei sferturi dintre persoanele care cunosc aceasta posibilitate spunand ca vor si actiona in consecinta. Ca posibili beneficiari, ierarhia este asemanatoare cu cea din 2009. Pe primul loc se afla biserica sau fundatiile bisericesti – cu 23% din intentii, urmate de organizatiile Salvati Copiii (14%), SMURD (13%), Copii in dificultate (10%) si Crucea Rosie (aproape 9%).

Dintre persoanele intervievate, doar 6% au declarat ca vor directiona banii catre ONG-uri care actioneaza in domeniul protectiei mediului. „Intr-o societate predominant saraca, mediul si grija pentru el sunt, din pacate, un lux sau un capriciu. Nu prea are nimeni timp de el”, comenteaza Liana Buzea, presedintele asociatiei EcoAssist.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri