Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

19/09/07 MMGA – Raport privind situatia hidrometeorologica si a calitatii apei

RAPORT PRIVIND SITUATIA HIDROMETEOROLOGICA SI A CALITATII MEDIULUI, in intervalul 18.09.2007, ora 7.00 – 19.09.2007, ora 7.00

I. SITUATIA HIDROMETEOROLOGICA

1. Situatia si prognoza hidrologica pe raurile interioare si Dunare, din 19.09.2007, ora 06.00
RAURI: Debitele au fost in crestere usoara datorita precipitatiilor cazute in interval pe cursurile superioare ale raurilor din bazinele: Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri si pe raurile din Banat, iar pe cursul mijlociu si inferior al Prutului au fost in crestere prin propagare.

Pe raurile din bazinul Vedea si pe cele din Dobrogea debitele au fost stationare, iar pe celelalte rauri debitele au fost in scadere.

Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se situeaza sub COTELE DE ATENTIE.

Debitele vor fi in crestere datorita precipitatiilor prognozate si propagarii pe raurile din vestul, centrul si nordul tarii, iar pe cursul mijlociu si inferior al Prutului vor fi in crestere prin propagare.
Pe raurile din bazinul Vedea si cele din Dobrogea debitele vor fi stationare, iar pe celelalte rauri in scadere.
Sunt posibile cresteri mai insemnate de niveluri si debite pe raurile mici, paraie si vaile torentiale din zonele de deal si munte din nordul si centrul tarii datorita precipitatiilor sub forma de aversa prognozate.
Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENTIE.

DUNARE: Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) in intervalul 18.09-19.09.2007 a fost in crestere (6800 mc/s), situandu-se peste media multianuala a lunii septembrie (3750 mc/s).
Pe sectorul aval Portile de Fier, debitele au fost in crestere.

Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in crestere.
Pe sectorul aval Portile de Fier, debitele vor fi in crestere.

2. Situatia meteorologica in intervalul 18.09.07, ora 09 – 19.09.07, ora 06
In tara vremea a fost calda pentru aceasta data. In cursul zilei cerul a fost variabil, mai mult senin in sud si sud-est si a plouat slab, in primele ore ale intervalului, in Maramures si nordul Carpatilor Orientali, iar dupa-amiaza cu totul izolat in Moldova. Seara si noaptea instabilitatea atmosferica s-a accentuat in vestul, nord-vestul si centrul tarii si s-a caracterizat prin innorari, averse in general slabe cantitativ si descarcari electrice in Banat, Crisana, Maramures, local in Transilvania si pe arii restranse in nord-vestul si nordul Olteniei. Cu totul izolat in judetul Caras-Severin a cazut grindina (Coronini). Vantul a prezentat intensificari in Campia de Vest, Delta Dunarii si la munte dar si in timpul ploilor, luand aspect de vijelie in zona localitatii Banloc. Temperaturile maxime s-au situat intre 20 grade la Sulina si 32 de grade la Oltenita, Slobozia si Calarasi, iar la ora 06 valorile termice se incadrau intre 10 grade la Intorsura Buzaului si 20 de grade la Cotnari.

OBSERVATII : In intervalul de diagnoza s-au emis 4 avertizari cod galben de fenomene meteorologice periculoase imediate, 2 avertizari SRPV Transilvania Nord si 1 avertizare SRPV Timisoara si SRPV Oltenia.

La Bucuresti vremea s-a mentinut calda si frumoasa. Cerul a fost senin, iar vantul a suflat slab. Temperatura maxima a fost de 30 de grade la Baneasa si Afumati si 31 de grade la Filaret, iar la ora 06 se inregistrau 13 grade la Baneasa si Afumati si 15 grade la Filaret.

3. Prognoza meteorologica in intervalul 19.09.07, ora 10 – 20.09.07, ora 09
In tara in sudul si sud-estul tarii vremea se va mentine calda, dar va deveni si in general instabila. Astfel, innorarile se vor accentua treptat si indeosebi dupa-amiaza si noaptea vor fi averse, insotite si de descarcari electrice. Izolat, vor fi conditii de grindina, iar cantitatile de apa vor depasi 25…30 l/mp. In restul teritoriului vremea se va raci accentuat, cerul va fi variabil, cu innorari ziua cand va mai ploua – in Transilvania si Moldova si pe arii mai restranse la inceput si in Banat, Crisana si Maramures. In zona montana, la peste 1800 m altitudine, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare. Vantul va prezenta intensificari temporare mai ales in regiunile extracarpatice si la munte. Temperaturile maxime vor avea valori de la 15…16 grade in estul Transilvaniei pana la 29…30 de grade in sudul Munteniei, iar cele minime se vor situa intre 3 si 13 grade, mai scazute in nord-vest si in depresiuni.

La Bucuresti vremea va fi calda, dar va deveni instabila. Cerul variabil in prima parte a zilei se va innora treptat si indeosebi spre seara si noaptea vor fi averse, descarcari electrice si intensificari temporare ale vantului. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 28 de grade, iar minima va fi de 10 …12 grade.

II. CALITATEA APELOR
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

II. CALITATEA MEDIULUI
1. In domeniul aerului
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
2. In domeniul solului si vegetatiei
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
3. In domeniul supravegherii radioactivitatii mediului
In tara si in capitala valorile radioactivitatii mediului s-au incadrat in limitele normale de variatie ale fondului natural.
4. In municipiul Bucuresti
In ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calitatii aerului in Municipiul Bucuresti, nu a semnalat depasiri ale pragurilor de informare si alerta.

Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile

spot_img

Ultimele știri