182 de potentiale instalatii de biogaz in Romania  

182 de noi instalatii de biogaz mici (0,5 MW fiecare) ar putea fi construite in Romania in patru regiuni tinta: Buzau, Giurgiu, Vrancea si Teleorman, potrivit datelor prezentate de proiectul BiogazIn.

Exploatarea biogazului produs din gunoi de grajd poate duce la construirea unui numar de 182 instalatii de biogaz, care ar putea alimenta 481.000 de gospodarii cu energie electrica si ar realiza o economie de aproximativ 27.000 de tone / an de ingrasaminte artificiale, in valoare de 7,8 milioane de euro pe an.

Numarul de gospodarii alimentate cu energie electrica produsa din biogaz in instalatii de co-generare ar fi de circa 150.000 in Buzau, 99.000 in Vrancea, 88.000 in Giurgiu si 143.000 in Teleorman.

Capacitatea totala instalata a celor 182 de instalatii ar fi de circa 91 MW, cu costuri de investitii de peste 285 milioane de euro. In Buzau ar fi construite 57 de instalatii, in Vrancea 38 de instalatii, in Giurgiu 33 de instalatii iar in Teleorman 54 de instalatii.

Monica Staicu, consilier superior in Ministerul Agriculturii, a declarat miercuri in cadrul conferintei Biogaz In ca in Romania exista cativa producatori de biogaz – in Arad, Buzau, Suceava si Vaslui, iar in Tulcea si Maramures alte doua proiecte de productie de biogaz au primit anul trecut finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Potrivit BiogazIn, Romania reprezinta una dintre cele mai slabe piete de biogaz din UE, dar cu toate acestea se manifesta o anumita tendinta de crestere.

In anul 2009, energia produsa in instalatii de biogaz a totalizat o putere de 1 GWh. de energie electrica.

Conform planului de actiune pentru energie regenerabila, tinta Romaniei pana in 2020 este ca ponderea energiilor regenerabile in consumul total final brut de energie sa fie majorata la 24 la suta.

Contributia (capacitatea instalata) asteptata de la biogaz in Romania, pentru a raspunde tintelor obligatorii pentru 2020, a fost estimata la 195 MW, sau 950 GWh.

Proiectul BiogazIn face parte din programul Intelligent Energy Europe. Proiectul se desfasoara pe o perioada de 30 de luni, a inceput in mai 2010 si isi propune sa creeze o piata durabila pentru biogaz in Europa centrala si de est: Bulgaria, Croatia, Cehia, Grecia, Letonia, Romania si Slovenia.

Cosmin Zaharia

Foto: www.nixonenergy.com/biogas.html

Citeste si:

Prima fabrica de bioetanol si biogaz din tara va fi construita la Remetea, in Harghita

Raport: Energia regenerabila ar putea inlocui resursele fosile in UE pana in 2050

spot_img

Ultimele știri