Deși arată ca niște personaje de animație, multe dintre cele mai drăguțe creaturi de pe planetă sunt mortale. Mother Nature Network a publicat o listă cu cele mai drăguțe 15 animale din lume căre ar putea ucide în câteva minute un adult.
Peștele-balon
Puțini pești sunt mai drăguți decât un pește-balon perfect umflat, însă nu vă lăsați păcăliți. Acest pește este a doua cea mai veninoasă vertebrată de pe planetă. Pescarii recomandă utilizarea de mănuși groase, pentru a evita otrăvirea și riscul de a fi mușcați atunci când scoateți cârligul. Otrava peștelui-balond, care nu are antidot, ucide prin paralizarea diafragmei, cauzând sufocare.
Leneșul Loris
Ochii atât de mari și blana pufoasă nu trădează faptul că această specie de primată este singurul mamifer otrăvitor din lume. Aspectul fizic îl face extrem de căutat pe piață neagră a animalelor de companie, dar oamenii nu știu că acesta secretă o otravă din niște glande situate în jurul coatelor. Când este amenințat, lorisul amestecă toxina cu saliva, iar mixul îl folosește fie pentru a scuipa sau a mușca. De asemenea, acesta își acoperă toată blana cu substanța toxică pentru a se proteja de prădători. Toxina poate provoca moartea prin șoc anafilactic.
Elanul
Pare că inteligența nu este arma lui forte, însă elanul este una dintre speciile cele mai periculoase care intră frecvent în contac cu oamenii. Anual victimele lor sunt mai numeroase decât ale urșilor. Aceștia sunt extrem de agresivi dacă au de apărat un pui.
Felinele
Deși arată ca o versiune mai mare a animalele de companie, felinele mari au în meniul lor omul. În America de Nord, pumele sunt o amenințare ocazională pentru excursioniștii singuri și copiii mici. Dar toate feline mari din lume – inclusiv tigri, lei, jaguari, leoparzi și gheparzi – pot amenința viața oricui dacă sunt trate în mod superficial. Peste 15.000 de feline mari sunt ținute captive în Statele Unite, și doar un mic procent dintre ele sunt în grădinile zoologice acreditate.
Cazuarul
Un cazuar arată ca un struț extravagant și poate fi găsit rătăcind prin pădurile tropicale din Australia și Noua Guinee. Această pasăre preferă să stea retrasă, dar când este deranjat poate deveni extrem de agresivă și teritorială. Atacurile cazuarului sunt fulgerătoare și au ca unic scop eviscerarea adversarului.
Caracatiță cu inele albastre
Extrem de mică și cu un colorit aparte, caracatița cu inele albastre este considerată ca fiind unul dintre cele mai veninoase animale din lume. Ea locuiește în regiunile de coastă din Australia și până în Japonia. Caracatița mușcă imediat ce a fost atinsă, chiar dacă viața nu îi este pusă în pericol. Veninul nu are antidot, iar moartea vine în câteva minute.
Urșii
Urșii sunt unele dintre cele mai adorabile carnivore mari din lume, de multe ori subiectul poveștilor din copilărie și prețuiți ca ursuleți de pluș. Este o asociație ciudată, dat fiind că acestea sunt, de asemenea, pe lista scurtă a animalelor cunoscute pentru că vânează și ucid oameni. Grizzli și urșii polari sunt speciile cele mai de temut, însă și ceilalți reprezentanți sunt la fel de periculoși. Chiar și „veganul” panda uriaș.
Broasca săgeată
Culorile carismatice sunt o încântare la această specie de broască din regiunile tropicale, dar și un semnal de alarmă. Numele vine de la faptul că indigenii amerindieni folosesc secrețiile pielii acestei broaște pentru a-și otravi săgețile de vânătoare sau război.
Furnicarul gigant
Deși nu arată, această creatură se hrănește exclusiv cu furnici și termite. Însă dimensiunea este doar o parte din ceea ce îl face atât de periculos. Armele adevărate sunt ghearele puternice și ascuțite. În cazul în care este amenințat un furnicar poate să ucidă un om, fiind capabil să-l spintece cu o singură lovitură.
Jderul american
Aceasta este o specie de nevăstuică pe care nu vrei să o enervezi. Natura sa agresivă este bine-cunoscută, datorită popularității benzilor desenate X–Menm, precum și a filmelor. Înarmat cu fălci puternice, gheare ascuțite și un gât gros, jderul american poate doborâ prăzi la fel de mari ca elanul și nu se ferește de la luptele pentru hrană cu lupii sau urșii.
Sepia Pfeffer
Deși fermecătoare și plină de culoare, această sepie are un venin la fel de toxic ca cel al caracatiței cu inele albastre. Partea bună este că întâlnirile cu oamenii sunt extrem de rare.
Foca leopard
Foca leopard este în partea de sus a lanțului trofic din regiunea Antarcticii, și este un prădător pe care nu vreți să-l întâlniți. Este îndrăzneț, puternic și curios, și este cunoscut pentru vânătoarea de oameni, deși meniul său este alcătuit în majoritatea cazurilor din pinguini. În 1985, exploratorul scoțian Gareth Wood a fost mușcat de două ori când o focă leopard a încercat să-l tragă de pe gheață în mare. În 2003, biologul Kirsty Brown a fost ucisă de o focă leopard care a reușit să o tragă sub gheață.
Șopârla Gila
Această șopârlă dolofană cu pete roz sau portocaliu este una dintre puținele șopârle veninoase din lume. Deși este lentă, Gila poate fi capabilă să administreze o doză fatală de venin când este provocată.
Elefantul
Elefantul este adesea descris ca un gigant simpatic. Însă dacă este agitat, abuzat sau întâlnit în sălbăticie, un elefant poate fi una dintre cele mai periculoase creaturi din lume. Elefanții experimentează crize neașteptate de furie și sunt cunoscuți ca fiind extrem de răzbunători. În India, sute de oameni sunt uciși de elefanți maltratați sau dezlănțuiti.
Maimuțele și primatele
Aceste animale sunt înrudite cu oamenii și pot crea legături naturale extrem de puternice, dar pot întinde și capcane morale. Unele boli purtate de maimuțe și primate pot fi ușor transmise către oamenii. Chiar și o maimuță de mici dimensiuni poate mușca și, eventual, transmite un virus ca hepatita C. Primatele mari cum ar fi cimpanzeii, urangutanii și gorilel sunt animale puternice, capabile să ucidă sau să sluțească un om dacă se simt amenințate.
Citește și: