14/05/2010 ACCENT – Cooperare pentru administrarea eficienta a Sitului Natura 2000 -Bazinul Ciucului de Jos

Organizatia GeoEcologica ACCENT a impementat cu succes proiectul cu titlul „Cooperare pentru administrarea eficienta a Sitului Natura 2000 -Bazinul Ciucului de Jos"

Scopul proiectului a fost sa asigure starea de conservare favorabila a „Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos” și implicit a speciilor/habitatelor de interes comunitar ale acestuia, prin imbunatatirea comunicarii intre factorii implicati, precum și prin planificarea și initierea unui sistem de management participativ eficient cu implicarea autoritatii, a ONG-urilor și a institutiilor de cercetare și universitare.

Obiectivele specifice ale proiectului au fost:

Realizarea unei campanii de informare/conștientizare a publicului privind valorile naturale și rolul „Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos” precum și beneficiile care se pot obtine de catre comunitatile aflate pe teritoriul sau in vecinatatea sitului;

Elaborarea unui prim draft al Planului de Management pentru „Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos”;

Realizarea de masuri de conservare pentru mentinerea starii de conservare favorabila a speciilor de interes comunitar.

Rezultate obținute:
• realizare/tiparie/diseminare broșura bilingva (format A5, coperta fața/verso color, interior 20 pagini alb/negru x 4000 buc) – realizare/tiparie/diseminare pliant (format A4, inchis 9 cu 21 cm, color fața/verso x 4000 buc din cate 3000 buc in limba maghiara si 1000 buc in limba romana).

• informarea populației cu privire la „Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos” prin 5 intalniri publice cu participarea a cca. 600 de persoane din care cca. 400 fiind proprietari de paduri si fanețe, avand suprafete de terenuri in interiorul sitului Natura 2000 – mobilizarea si implicarea populatiei intr-o colaborare eficienta pentru imbunatatirea participarii publice la identificarea, evaluarea și implementarea unor actiuni concrete in ceea ce privește „Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos” – colaborarea eficienta cu autoritatile și comunitatea locala – obtinerea sprijinului la nivel local din partea grupurilor cheie de factori implicati și a publicului larg in ceea ce privește administrarea „Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos”.
• promovarea „Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos” prin imagini foto in primariile si scolile din localitațile vizate (Sancraieni, Santimbru, Sansimion, Tușnad și Baile Tusnad) – 20 de fotografii relevante pentru situl Natrua 2000 vizat, 10 exemplare de fiecare (total 200 de fotografii) – promovarea speciilor protejate din cadrul sitului vizat.
• realizarea si promovarea paginii web: www.eco-turism.ro/natura2000 pentru „Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos”.
• realizarea si amplasarea a 60 de hranitori, cate 10 hranitori pentru fiecare din zonele umede incluse in sit (Mlastinile Valea de Mijloc, Baile Nadas, Csemo-Vrabia, Nyirkert, Benes si Varsavesz) – 100 borne pentru evidentierea limitelor sitului vizat.
• 10 panouri informative in localitațile: Baile Tusnad, Tusnad Nou; Tusnad Sat; Vrabia; Cetațuia; Sanmartin, Santimbru; Sancraieni, valea Varghesului si Rezervația Naturala Borsaros – 7 panouri de avertizare cu dimensiunile de 40 x 100 cm la cele 7 popasuri ecoturistice amenajate.
• 7 eco-popasuri, din care 4 se afla langa izvoare de ape minerale acestea fiind necesare atat turiștilor in tranzit cat și localnicilor care desfașoara activitati agricole in zona – 1 podeț suspendat peste raul Olt la Baile Tusnad ce leaga prin traseul cicloturistic comuna Tusnad de comuna Bixad (traseu ce face parte din Drumul Apelor Minerale).
• 30 de indicatoare cu traseele turistice precum si traseul de cicloturism (traseu ce face parte din Drumul Apelor Minerale) din interilorul sitului vizat.

Grupurile tinta au fost identificate in functie de legatura acestora cu managementul, conservarea și utilizarea resurselor naturale in situl Natura 2000. Acestea au fost in primul rand comunitatile locale ce se gasesc pe teritoriul sau in vecinatatea sitului Natura 2000: Miercurea-Ciuc, Sancraieni, Santimbru Sansimion și Tușnad, reprezentanti ai administratiei publice locale (consilieri, primari) apartinand localitatilor mai sus mentionate; cadrele didactice, dar și elevii; reprezentanti ai firmelor/agentilor economici cu activitati pe teritoriul sitului; asociatii ale agricultorilor, fermierilor, proprietarilor de terenuri și paduri; ONG-urile locale. Datorita specificului proiectului consideram ca cei sus menționați sunt si beneficiarii direcți ai proiectului.

Proiectul a fost finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European – Fondul pentru organizatii neguvernamentale. Costul total al proiectului a fost de 45.210 EURO, din care 38.910 EURO a reprezintat contributia nerambursabila a finantatorului.

Proiectul s-a implementa in parteneriat cu: Primaria Orașului Baile Tușnad; Primaria Comunei Tușnad; Asociația Green Zone; Asociatia Csomad-Balvanyos; Clubul ecologic UNESCO Pro Natura; Agentia pentru Protectia Mediului Harghita.

Bazinul Ciucului de Jos a fost desemnat Sit Natura 2000 (Sit de Importanta Comunitara) si se intinde pe o suprafața de 2686,20 ha. Natura 2000 este Reteaua Ecologica Europeana promovata de Uniunea Europeana pentru conservarea patrimoniului sau natural. Se bazeaza pe 2 Directive ale Uniunii Europene: Habitate și Pasari. Reteaua Natura 2000 este formata din situri Natura 2000 care sunt de doua tipuri: Arii Speciale de Conservare (declarate conform Directivei Habitate) și Arii de Protectie Speciala Avifaunistica (declarate conform Directivei Pasari). Declararea Ariilor Speciale de Conservare este un proces de durata acestea numindu-se intr-o prima faza Situri de Importanta Comunitara cum este și cazul Bazinului Ciucului de Jos. „Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos” a fost declarat conform Directivei Habitate a Uniunii Europene, pe baza speciilor și habitatelor de interes european care se gasesc pe teritoriul lui. Totodata situl a fost recunoscut in legislatia romaneasca prin Ordinul Ministrului Mediului și Dezvoltarii Durabile nr. 1964/2007 privind declararea siturilor de importanta comunitara ca parte integranta a Retelei Ecologice Europene Natura 2000 in Romania. De asemenea Situl Natura 2000 include 6 rezervatii naturale botanice ocrotite pe baza Hotararii nr. 195/2005 a Consiliului Judetean Harghita, si a Legii nr. 5/2000: Mlastina Borșaros – Sancraieni – 1 ha, Mlastina Beneș – 4 ha, Mlaștina Csemo – Vrabia – 5 ha, Mlastina Nyirkert – 4 ha, Mlaștina Nadas – 4 ha si Mlaștina Valea de Mijloc – 4 ha. Localitatile care au raza teritoriala in situl Natura 2000 sunt: Miercurea Ciuc (<1%), Sancraieni (4%), Sansimion (19%), Santimbru (6%), Tușnad (11%).

Valorile naturale existente in „Situl Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos”, se datoreaza in principal modului armonios in care oamenii locului inca mai convietuiesc cu natura. Insa amenintarea valorilor naturale este din ce in ce mai mare din cauza a tot mai multor activitati ce nu tin cont de speciile și habitatele care trebuie protejate. Suntem obișnuiti ca aceste valori naturale sa faca parte din peisaj orice s-ar intampla, dar fara o atentie sporita acordata protectiei s-ar putea sa nu mai lasam copiilor noștri aceleași valori naturale moștenite de la parinti. Marea provocare este de a ne dezvolta, mentinand totodata intr-o stare favorabila diferitele specii de plante și animale precum și habitatele in care acestea traiesc. Inainte de a fi de interes european aceste valori naturale sunt in primul rand ale noastre fie ca sunt raurile, mlaștinile și pajiștile, multele specii de pasari sau chiar broaștele care ne apara de inmultirea excesiva a insectelor, toate iși au rostul lor, fara sa mai punem la socoteala rolul estetic de frumusete vie a naturii, pe care o simtim din plin atunci cand privim un peisaj sau cand ascultam cantecul pasarilor. Protejarea și utilizarea pe termenul lung a acestora ne asigura și pe viitor resursele naturale necesare traiului. Speciile și habitatele care inca mai exista in Bazinul Ciucului de Jos și care au determinat constituirea sitului Natura 2000 nu pot exista decat in interdependenta.

Din punct de vedere al vegetatiei situl este foarte important, prin valoarea speciilor de flora pe care le ocrotește: 4 specii de plante sunt protejate prin Conventia de la Berna si Directiva Habitate, 19 specii de plante sunt protejate pe lista roșie nationala, iar urmatoarele 16 sunt relicte glaciare: Betula humilis, Polemonium caeruleum, Ligularia sibirica, Cnidium dubium, Dryopteris cristata, Saxifraga hirculus, Drosera anglica, Carex dioica, Carex diandra, Carex elongata, Carex limosa, Carex appropinquata, Viola epipsila, Primula farinosa, Pedicularis sceptrum-carolinum, Euonymus nana. Aceste specii de plante s-au aclimatizat la conditiile meteorologice din era glaciara și s-au pastrat pana in prezent numai pe suprafete restranse. Pastrarea relictelor glaciare a fost determinata in mare masura de
existenta turbariilor (mlaștinilor eutrofe), caracterizate prin conditii microclimatice particulare (umiditate mai ridicata și temperatura mai scazuta fata de microclimatul general) și de numeroasele izvoare minerale reci.

Proiectul (finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European – Fondul pentru organizatii neguvernamentale) a fost initiat la putin timp dupa ce situl Natura 2000 a fost desemnat, in conditiile in care foarte multe dintre grupurile interesate nu au știut foarte exact ce presupune statutul de sit Natura 2000 pentru zona lor și in contextul in care pentru o zona naturala situata in apropierea multor comunitati umane presiunea exercitata asupra speciilor și habitatelor este destul de mare. Menționam si faptul ca pe parcursul implementarii proiectului Organizația GeoEcologica ACCENT a devenit si cusodele „Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos”, conform contractului cu nr. 0011 din 22 februarie 2010, semnat cu Ministerul Mediului si Padurilor.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri