13/11/07 MMDD – Cooperare romano-olandeza

15 ani de cooperare romano-olandeza in proiecte de prevenirea inundatiilor, ape subterane si combaterea poluarilor accidentale

Astazi, 13 noiembrie, la Sinaia, se desfasoara conferinta „Future Cooperation Romania and the Netherlands”, unde oficialii olandezi si romani discuta proiectele de investitii derulate timp de 15 ani, in Romania, in domeniul gospodaririi apelor.

In baza Memorandumului semnat la 6 aprilie 1999, extins si revizuit in 2004, Romania si Olanda au reusit sa gaseasca impreuna solutii si proiecte in domeniul :

– prevenirea si protectia impotriva inundatiilor
-in bazinul hidrografic Prut- Restaurarea ecologica a zonei umede de la Costuleni
-in bazinul hidrografic Siret, pe raul Bistrita;
– reabilitarea corpurilor de apa (din bazinul hidrografic Banat)
– poluarile accidentale la Marea Neagra (cum este cel deja finalizat de la nivelul Directiei Dobrogea Litoral).
– in bazinele Arges-Vedea si Somes-Tisa s-a finalizat proiectul-pilot de implementare a Directivei Cadru.
In continuare, Administratia Nationala „Apele Romane”, impreuna cu Ministerul Apelor si Dezvoltarii Durabile si Ministerul Trasporturilor, Lucrarilor Publice si Protectiei Mediului din Olanda sustin derularea altor proiecte, cum este:

– refacerea zonei umede, confluenta raului Calmatui la confluenta cu fluviul Dunarea, din bazinul hidrografic Ialomita-Buzau,
– reabilitarea apelor freatice afectate datorita depunerilor menajere, din bazinul hidrografic Banat,
– derularea programului de masuri pentru corpurile de apa evaluate la risc in bazinul hidrografic Somes-Tisa,
– intarirea capacitatii institutionale privind managementul zonei costiere, la nivelul Directiei Apelor Dobrogea-Litoral.

La intalnire, participa Lucia Ana Varga, secretar de stat din partea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Marius Postelnicescu, director general al Administratiei Nationale „Apele Romane”, Marjolijn van Deelen, prim secretar din partea Ambasadei Olandei, Albert de HAAS, din partea Rijkswaterstaat, Sonja Timmer, din partea Asociatiei Water Boardurilor, precum si alti inalti oficiali romani si straini.

„Dincolo de proiectele derulate in domeniul gospodaririi apelor, cea mai de pret achizitie in colaborarea cu partenerii nostri olandezi a fost transferul de cunostinte si investitia in resursa umana”, a declarat LUCIA ANA VARGA.

„Incheierea acestui parteneriat ne certifica ca egali in fata Uniunii Europene si aduce noi oportunitati de atragere a fondurilor consistente pentru proiectele de gospodarire a apelor. La randul lor, partenerii olandezi au avut de invatat de la specialistii A.N. Apele Romane si impreuna am gasit solutii pentru rezolvarea unor probleme globale, asa cum sunt inundatiile, poluare, calitatea apelor (inclusiv cea a apelor subterane) sau eroziunea costiera”, a subliniat Marius POSTELNICESCU.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri