Peste 135 milioane de lei alocate de MMDD autoritatilor locale au ramas necheltuite
– Banii erau destinati pentru realizarea de retele de apa si canalizare dar si pentru proiecte de management al deseurilor
– Autoritatile locale au avut la dispozitie anul acesta 156 de milioane de lei pentru astfel de proiecte
– Solicitarile de decont pana la aceasta ora sunt in valoare de doar 21 de milioane de lei
– Pentru conformarea cu directivele europene Romania trebuie sa investeasca pana in 2018 – 18 miliarde de euro
Bucuresti, 13 noiembrie 2007- doar 21 de milioane de lei au fost cheltuiti anul acesta, din cele 156 de milioane puse la dispozitia autoritatilor locale de MMDD, pentru programe de gospodarire a apelor. Lucrarile sunt importante atat pentru modernizarea comunitatilor locale cat si pentru conformarea Romaniei cu directivele europene din domeniul gospodariri apelor. Anul aceasta autoritatile locale au reusit sa cheltuiasa doar 14% din sumele destinate modernizarii localitatilor din Romania.
La inceputul anului 2007 Guvernul Romaniei a alocat suma de 156 milioane lei pentru implementarea subprogramelor multianuale prioritare de mediu si gospodarirea apelor, pentru anul in curs, prin bugetul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile. Aceste subprograme multianuale de mediu vizau investitii in infrastructura de apa si apa uzata, managementul integrat al deseurilor, precum si reabilitarea zonelor poluate istoric, Zlatna si Copsa Mica. Alocarea fondurilor s-a facut prin Hotararea de Guvern 1267/2006. Toate proiectele promovate prin hotararea de guvern sunt proiecte ce urmau sa fie derulate de unitatile administrativ-teritoriale, prin reprezentantii sai autorizati.
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a primit pana la acest moment solicitari de decontare de doar 21 de milioane de lei. Cei mai multi bani au fost cheltuiti de unitatea administrativ-teritoriala Zlatna, al carui decont ajunge pana la 16,5 milioane lei (4,6 milioane in 2006 si 11,9 in 2007), fiind un exemplu pozitiv de implementare a proiectelor.
"Guvernul a pus la dispozitia autoritatilor publice locale fonduri pentru realizarea proiectelor de alimentare cu apa si canalizare, in scopul imbunatatirii conditiilor de viata ale cetatenilor, dar autoritatile locale nu au folosit decat 14% din valoarea alocata pentru 2007. Autoritatile locale trebuie sa acorde o mai mare atentie implementarii acestor proiecte, in caz contrar vor fi direct responsabili pentru nerealizarea obligatiilor europene" considera Lucia Ana VARGA, Secretar de Stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Cu toate acestea exista si orase si judete care nu au cheltuit niciun leu din valoarea alocata pentru anul in curs. Printre acestea se numara judetul Vaslui, (Reabilitarea sistemului de alimentare cu apa, a sistemului de canalizare si a statiilor de epurare a apelor uzate in Vaslui, Barlad, Husi si Negresti), municipiul Lugoj (Reabilitarea alimentarii cu apa in municipiul Lugoj), judetul Satu Mare (Managementul regional al deseurilor urbane si ecologizarea rampelor de deseuri din judetul Satu Mare) dar si municipiul Oradea (Extinderea alimentarii cu apa si canal pe strazi in municipiul Oradea, judetul Bihor).
Reamintim ca pentru conformarea Romaniei cu directivele europene din domeniul gospodariri apelor este necesara suma de 18 milioane euro pana in 2018, iar realizarea proiectelor conform planificarii este deosebit de importanta.