12/12/07 MMDD – Attila Korodi si programul Rabla

Sumele colectate din taxa de poluare pentru autovehicule vor fi investite in proiecte de mediu

Miercuri,12.XII.2007, Guvernul a aprobat o nota a Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile care propune includerea taxei de poluare pentru autovehicule in legislatia de mediu. Referitor la acest subiect, redam in transcriere declaratia ministrului Mediului, Attila KORODI, sustinuta in briefingul de la Guvern:

„In primul rand vreau sa va anunt ca astazi se incheie Programul de Innoire a Parcului Auto derulat in 2007. Se incheie cu mult succes, pentru ca din acest an circula pe drumurile din Romania cu 16.444 mai putine autoturisme poluante. Asta inseamna ca am reusit sa inlocuim prin programul „Rabla”, cum va este cunoscut dumneavoastra, 16.444 masini mai vechi de 12 ani cu altele noi noute. Va reamintesc ca , programul de anul acesta s-a desfasurat in limita sumei de 49.500.000 lei noi , iar astazi putem spune ca am utilizat din aceasta suma 99,66% adica 49.332.000 lei.

Totodata, putem declara anul 2007, in baza acestui procent, ca anul cu cea mai mare rata de succes, din toti cei trei ani (2005, 2006, 2007) de cand Programul se deruleaza. Am sa si argumentez acest aspect prezentandu-va foarte pe scurt datele din anii precedenti.

Astfel: In anul 2005 (anul in care programul Rabla s-a lansat) din totalul celor 15.000 de masini noi puse la dispozitia cetatenilor am reusit sa epuizam 14.607 masini – asta insemnand o rata de succes de 97,38%
Iar in anul 2006 – din totalul celor 16.500 de masini am epuizat 15.110 masini – asta insemnand o rata de succes de 91,58%.

Dincolo de aceste date legate de numarul de masini inlocuite sau a sumei aferente lor, vreau sa va prezint intr-o singura fraza impactul programului Rabla asupra mediului.

Astfel: Prin inlocuirea celor 46.161 de masini in cei trei ani de cand Programul se deruleaza am reusit sa reducem poluarea aerului cu peste 1000 de tone de monoxid de carbon, o substanta foarte nociva pentru sanatatea noastra.

Trecand peste datele inregistrate de programul Rabla am sa ma refer in continuare la nota pe care am prezentat-o astazi in cadrul sedintei de guvern. Prin intermediul acestei note am propus ca sumele colectate din taxa speciala de mediu sa fie directionate catre proiecte de mediu.

Dat fiind faptul ca taxa este un instrument de protectie a mediului, am considerat ca este normal ca sumele incasate de la populatie prin aceasta sa se intoarca tot la cetateni , prin proiecte menite sa imbunatateasca conditiile de viata din Romania. Cu alte cuvinte, vrem ca aceste sume incasate sa fie investite in proiecte de protectie a mediului si sa aiba ca beneficiari atat persoanele fizice, cat si operatorii economici si autoritatile locale.

In privinta proiectelor ce urmeaza a fi finantate din sumele incasate prin taxa speciala de mediu, acestea se refera la:

In primul rand Programul Rabla: vrem sa dublam numarul de masini si implicit de beneficiari ai programului, si de asemenea vrem ca oamenii sa o prima de casare de 4000 de lei nu 3000 cat este in prezent, adica cu circa 33% mai mult decat pana acum! In al doilea rand ne gandim sa-i ajutam financiar pe cetateni in a-si inlocui sistemele clasice de incalzire cu proiecte care utilizeaza energie solara (panouri solare), energie geotermala (apa termala).

Astfel cetatenii vor putea aplica la Fondul de Mediu pentru obtinere de finatare pentru a-si monta pe propria casa un panou solar. Va reamintesc ca avem mare potential solar si ca daca l-am exploata la maximum am putea substitui in aceasta forma aproximativ 50% din volumul de apa calda menajera sau 15% din cota de energie termica pentru incalzirea curenta.

Ne gandim in acelasi timp sa ajutam cu bani si autoritatile locale si operatorii economici, care vor sa dezvolte in comunitati proiecte de energii regenerabile (eoliana, geotermala, solara, biomasa, microhidrocentrale). Alte proiecte pe care le vom finanta din sumele colectate din taxa pentru poluare pe autovehicule se refera la impadurirea terenurilor degradate, aflate atit in proprietatea autoritatilor locale, cit si – noutate – a persoanelor fizice.

De asemenea, vom mari substantial sumele alocate Programului prin care construim sau extindem parcuri in localitati. Numai in ultimul trimestru al acestui an, prin programul nostru am investit 60 de milioane de lei pentru crearea de noi spatii verzi, de acest program beneficiind 102 localitati. Aceasta suma a provenit in cea mai mare parte din bugetul Fondului pentru Mediu. Proiectul vine practic in completarea actului normativ pe care l-am promovat, prin care obligam autoritatile locale sa adopte politici de extindere a suprafetelor verzi pina la 20 mp/locuitor in urmatorii 3 ani si pina la 26 mp/locuitor in urmatorii 6 ani.

Totodata, banii vor fi folositi si pentru proiecte de realizare a pistelor de biciclisti. Dupa cum stiti, am initiat un proiect de lege care vizeaza obligativitatea autoritatilor publice locale de a construi piste pentru biciclisti, proiect care a fost supus dezbaterii publice si a carui forma este aproape definitivata, urmind a intra in avizare interministeriala.”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri