120 milioane de euro pentru modernizarea retelelor de apa din Maramures

Compania de utilitati publice Vital-Baia Mare urmeaza sa investeasca aproximativ 120 de milioane de euro in modernizarea retelelor de apa. Juristul companiei Vital, Radu Micle, a declarat, joi, pentru Agerpres ca, investitiile au demarat in mai multe zone a municipiului Baia Mare si s-ar putea extinde si spre alte localitati urbane unde firma asigura distributia apei pentru populatie si agentii economici.

‘Aproximativ 90% din valoarea fondurilor provin din finantari atrase prin diverse programe europene, iar un alt procent de 10% reprezinta contributia bugetului local, adica a primariei Baia Mare. Modernizarea si reabilitarea retelelor de transport al apei era absolut necesara si acest lucru a fost luat in calcul de autoritatile locale, inca din anul 1992, insa fondurile insuficiente au facut ca acest gen de investitii sa fie amanate sau executate partial, adica in proportie nesemnificativa. Extinderea serviciilor, modernizarea serviciilor catre abonati si asigurarea zilnica a unei ape de calitate trebuia sa fie compatibila cu alte tari europene, asa ca primaria Baia Mare si administratia companiei Vital s-au straduit sa obtina banii necesari unei modernizari in forta a sistemului de distributie a apei. In acest calcul a mai intervenit si un aspect de factura tehnica. Toti clientii nostri – aproximativ 55.000 de abonati doar in municipiul Baia Mare – primesc apa in sistem contorizat platind numai ce consuma. Acest sistem a inlaturat suspiciunile multor clienti, atat abonati fizici, cat si agenti economici ca ar plati mai mult decat consuma. Pentru a evita piederile de apa din retea si a schimba unele conducte vechi de aproape 55 de ani, investitia era absolut necesara. Vital nu-si poate permite sa piarda din cauza unor echipamente uzate, iar abonatii, cum este firesc, au pretentii pentru ceea ce platesc’, a spus Radu Micle.

Directorul companiei Vital-Baia Mare, Mircea Mece, a precizat ca tehnologiile aplicate in cazul instalatiilor de transport al apei sunt de ultima generatie si sunt folosite pe scara larga in tarile Uniunii Europene.

‘Noile conducte de transport al apei ce sunt asezate in pamant au o durata de viata de 45-60 de ani, in functie de conditiile de mediu, insa pot aparea si momente tehnice critice care necesita inlocuirea unor bransamente. Operatiunile de acest gen sunt previzibile, insa important este ca prin aceasta investitie masiva vom inlocui si acele conducte situate in zona veche a orasului Baia Mare, conducte prin care se transporta apa inca din anul 1940. Tehnologiile de fabricatie a conductelor de transport al apei au evoluat in ultimii ani si ceea ce montam acum ar putea asigura transportul apei pentru cateva generatii’, a fost de parere directorul Mircea Mece.

Compania Vital a preluat din luna martie serviciile de distributie a apei in orasele Sighetu Marmatiei, Seini, Targu Lapus, Ulmeni, Borsa, Baia Sprie si Dragomiresti. Odata cu extinderea serviciilor numarul salariatiilor a ajuns la 800. Administratia companiei a mentionat ca, in urmatoarele luni, baza de date a Vital va fi unificata cu noile puncte de lucru functionand intr-un singur dispecerat central pentru toti abonatii. Odata cu preluarea retelelor de apa, compania are in portofoliu aproximativ 160.000 de clienti.

Compania Vital asigura numai transportul apei si intretinerea retelelor de apa si canalizare, iar, in cazul unor defectiuni ale instalatiilor din case si apartamente, abonatii trebuie sa solicite asistenta din partea altor firme specializate si acreditate pentru aceste lucrari.

Foto: www.picturejockey.com

spot_img

Ultimele știri