Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu
Certificatul de urbanism al RMGC a fost anulat
Cluj-Napoca /Romania; 11 noiembrie 2007 – Printr-o sentinta definitiva Tribunalul Cluj a anulat certificatul de urbanism Nr. 78/ 26.04.2006 eliberat de Consiliul Judetean Alba pentru Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) pentru continuarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului (EIM). Actiunea in instanta a fost promovata de catre Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) . Certificatul de urbanism ramane suspendat pana la solutionarea irevocabila a litigiului. Interventia accesorie a RMGC a fost respinsa.
Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este detinuta in proportie de 80% de catre Gabriel Resources (TSX: GBU), o companie miniera canadiana de mica dimensiune, limitata financiar si neexperimentata care intentioneaza sa stramute localnicii din Rosia Montana pentru a realiza cea mai mare mina de aur de suprafata din Europa. Restul de 20% din actiuni sunt detinute de Minvest, o companie miniera de stat. Inca de la inceputul sau, acest aranjament a fost asaltat de scandaluri, probleme operationale si opozitie vehementa pe plan local, national si international. Compania miniera americana Newmont (NTSE: NEM) detine 20% din actiunile Gabriel Resources.
Certificatul de urbanism 78/2006 a fost obtinut de catre RMGC de la Consiliul Judetean Alba in aprilie 2006 pentru a continua procedura EIM pentru proiectul minier Rosia Montana. A fost eliberat in ciuda faptului ca certificatul de urbanism anterior (cu numarul 68/2004) era la acel moment si este inca suspendat printr-o decizie judecatoreasca irevocabila. Prin depunerea la Ministerul Mediului a certificatului nr. 78/2006, RMGC a putut parcurge etapa de consultari publice pe marginea studiului de impact asupra mediului precum si o parte semnificativa din etapa de evaluare a calitatii studiului de impact. Pe baza acestui act RMGC a initiat si alte proceduri de autorizare cum ar fi aceea de a obtine autorizatia de siguranta a barajului, schimbarea de folosinta a terenurilor, procedura de Modificare a Planului de Urbanism Zonal pentru Zona de Dezvoltare Industriala RMGC, etc.
Certificatul de urbanism nr. 78/2006 a fost mai intai suspendat de catre Tribunalul Cluj pe data de 20 iulie 2007 . Ca urmare a acestei decizii judecatoresti, Ministerul Mediului a luat decizia de a stopa procedura EIM pentru proiectul minier si de a considera orice certificat de urbanism emis de catre Consiliul Judetean Alba cu acelasi continut ca si acest act ca fiind suspendat de drept.
In dezbaterile care au dus la anularea acestui act, CIDRM a dovedit cu succes, printre altele, ca actul nu contine lista completa a ariilor din Rosia Montana protejate datorita patrimoniului natural si istoric precum si a zonelor de protectie din jurul lor; ca actul nu contine toate facilitatile industriale pentru care RMGC doreste sa obtina autorizatie de construire (cum ar fi iazul de decantare) si ca incalca principiul autonomiei locale prin aceea ca impune elaborarea si aprobarea unui singur Plan Urbanistic Zonal valabil pentru toate cele patru municipalitati direct afectate de Zona de Dezvoltare Industriala RMGC.
Anularea irevocabila a actului ar lipsi de efecte juridice toate procedurile de autorizare/etapele procedurale ce au la baza acest act.
„Suntem incantati de faptul ca instanta a analizat cu multa atentie argumentele noastre si ne-a dat dreptate. Asteptam cu interes sa contestam recursurile care vor putea fi declarate,” a declarat Avocat Marius Liviu Harosa, care reprezinta CIDRM.
„Gabriel a anuntat recent ca are nevoie de nimic altceva decat de un nou guvern si inca 6 luni pentru finalizarea procedurii de autorizare pentru proiectul sau minier. Daca ar fi insa sa refaca legal toate etapele si procedurile confirmate a fi ilegale de diferitele instante competente, atunci ar avea nevoie de cel putin doua noi guverne numai pentru a-si stabili data inceperii productiei”, concluzioneaza Dan Mercea, presedintele CIDRM.
* * *
Pentru mai multe informatii va rugam contactati: Avocat Marius Liviu Harosa la 0744 599 762 sau CIDRM la cidrm.cluj@gmail.com