11 proiecte depuse pentru Dezvoltare durabila si promovarea turismului

Sase proiecte in valoare de 211 milioane de lei plus alte cinci in valoare de 44 milioane de lei au fost deja depuse in cadrul programului "Dezvoltare durabila si promovarea turismului”.

Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), impreuna cu Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, au organizat, marti, la Targu Mures, o sesiune de informare si instruire pe cele trei domenii de interventie ale Axei 5 "Dezvoltare durabila si promovarea turismului" din Programul Operational Regional (POR).

La eveniment au participat Laszlo Borbely, ministrul DLPL, si Lucia Morariu, secretar de stat in Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, precum si investitori in turism, primari si alti potentiali beneficiari ai domeniilor de interventiei specifice Axei 5 Ministrul DLPL a subliniat ca la Axa 5.1. – Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe – au fost depuse deja sase proiecte in valoare de 211 milioane de lei, iar la Axa 5.2 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabila a resurselor naturale si pentru cresterea calitatii serviciilor turistice – sunt depuse cinci proiecte in valoare de 44 milioane de lei.

Borbely a precizat ca Axa 5.3, Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica’, este inca in discutie. "Miscati-va repede, pentru ca deja se pot depune aceste proiecte si cine depune mai repede acceseaza mai repede banii. Am considerat ca nu e bine sa dam bani pentru construirea de hoteluri noi pentru ca atunci ne-ar fi mancat banii cateva hoteluri si nu acesta este scopul nostru. Cei 800 milioane de euro se impart pe opt regiuni. Daca calculam, Regiunea 7 va avea probabil 100 milioane de euro si daca impartim la sase judete deja nici nu mai e asa de mare suma", a spus ministrul.

Laszlo Borbely a afirmat ca aceasta axa se refera la valorificarea monumentelor, siturilor si a turismului cultural si ca banii vor fi dati cu precadere pentru restaurare, dar si pentru activitati hoteliere complementare, cum ar fi construirea de piscine, terenuri de golf etc.

"Hadeti sa punem umarul sa facem mai mult pentru turismul din Romania. Avem zone exceptionale, care ar putea fi vizitate de mult mai multi turisti. Aceste programe vor fi functionale si inseamna, numai in zona de turism, vreo 800 milioane de euro pe urmatorii sapte ani", a sustinut ministrul Borbely.

Acesta si-a exprimat convingerea ca banii proveniti prin POR, adica 4,4 miliarde de euro pentru Romania in urmatorii sapte ani, vor fi cheltuiti repede cu conditia sa existe proiecte. Laszlo Borbely a precizat ca Axa 1 a POR inca nu a pornit, dar ca la Axa 2 sunt 130 de proiecte depuse, in valoare de circa cinci miliarde de lei.
"Acest lucru inseamna cam o treime din toti banii pe care ii avem pe sapte ani. Am semnat deja primele doua contracte pentru infrastructura. Suntem ministerul si programul care a demarat cel mai repede, pe langa Ministerul Mediului si cel al Muncii. Dar noi vrem sa fim primii, evident, si vrem sa cheltuim primii banii", a mai aratat Borbely.

Acesta a precizat ca la Axa 3, referitoare la reabilitarea, modernizarea infrastructurii serviciilor de sanatate, sunt cinci proiecte in valoare de 70 de milioane de lei, pe servicii sociale, 8 proiecte in valoare de 19 milioane de lei si pe infrastructura preuniversitara, universitara si formare profesionala, 4 proiecte in valoare de 11 milioane de lei.

La Axa 4, sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, sunt depuse 20 de proiecte si are termen limita de depunere in 16 iunie. Lucia Morariu a spus ca cea mai mare problema a turismului romanesc este calitatea
serviciilor, dar si lipsa infrastructurii si a cailor de acces catre obiectivele turistice.

"Degeaba avem atractii, degeaba avem manastiri, daca langa manastiri nu avem drumuri corespunzatoare, daca langa obiectivul turistic nu avem toalete – de ce sa nu recunoastem asta? Asta este situatia, aici trebuie sa umblam, trebuie sa cream accesibilitate si sa punem in valoare atractiile, pentru ca investitorii vor veni si vor construi hoteluri. Fara indoiala stie toata lumea, turismul romanesc duce lipsa de agrement, duce lipsa de facilitati conexe hotelurilor si acestea sunt finantate prin POR", a precizat Lucia Morariu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri