„Clar și fără echivoc”. 11.000 de cercetători din întreaga lume declară urgenţă climatică

Într-o lucrare publicată marți în revista BioScience, care aparține Academiei Oxford, peste 11.000 de oameni de știință din 153 de ţări au declarat „clar și fără echivoc” că Planeta Pământ se confruntă cu o urgență climatică.

„Cercetătorii au obligația morală să avertizeze în mod clar umanitatea de orice amenințări catastrofice și să spună lucrurilor pe nume”, transmit aceștia în deschiderea lucrării.

Potrivit acestora, acum 40 de ani, oameni de știință din 50 de țări s-au întâlnit la prima Conferință Mondială despre Climă, la Geneva, în 1979. Încă de atunci, aceștia au emis avertizări că tendințele alarmante ale schimbărilor climatice necesită acțiuni urgente. De atunci, au fost emise atenționări similare la Summit-ul de la Rio, 1992, prin Protocolul de la Kyoto – 1994 și prin Acordul de la Paris – 2015.

„În pofida a 40 de ani de negocieri privind clima la nivel global, cu puţine excepţii, am făcut în general lucrurile ca de obicei şi am eşuat în a aborda această problemă spinoasă”, a indicat Alianţa oamenilor de ştiinţă, condusă William Ripple şi Christopher Wolf, de la Universitatea de Stat din Oregon. „Criza climatică a venit şi se accelerează mai repede decât se aşteptau cei mai mulţi oameni de ştiinţă”.

Semnatarii acestuia sugerează şase paşi pentru a reduce cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice: înlocuirea combustibililor fosili cu energii regenerabile, cu emisii reduse de carbon; reducerea emisiilor unor poluanţi precum metanul; protejarea ecosistemelor terestre; consumarea în principal de alimente pe bază de plante şi de mai puţine produse pe bază de animale; crearea unei economii fără carbon; şi stabilizarea populaţiei umane.

Oamenii de ştiinţă susţin că se simt încurajaţi de „o recentă creştere a îngrijorării” cu privire la criza climatică, demonstrată de mişcarea FridaysForFuture, condusă de studenţi, şi de alte campanii la firul ierbii.

„În calitate de Alianţă a oamenilor de ştiinţă din lumea întreagă, suntem pregătiţi să ajutăm factorii de decizie să facă o tranziţie echitabilă către un viitor sustenabil şi echitabil”, conchide articolul, adăugând că umanitatea ar trebui „să acţioneze pentru a susţine viaţa pe planeta Pământ, singura noastră casă”.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri