100.000 lei amenda pentru moartea cangurului Speedy

Ca urmare a incidentului petrecut la Gradina Zoologica Bucov, in urma caruia un cangur pitic a fost omorat de cativa caini comunitari, comisarii Garzii de Mediu – CJ Prahova au amendat cu 100.000 lei Parcul „Constantin Stere", in subordinea caruia se afla si Zoo Bucov.

"In urma verificarilor, s-a constatat ca, desi gardul de protectie al adapostului era nou, avand o inaltime de 1,8 m, 4 caini comunitari au reusit sa intre in zona imprejmuita a adapostului, provocand moartea cangurului. Incidentul a fost posibil ca urmare a deteriorarii gardului exterior al Gradinii Zoologice Bucov, pe o anumita suprafata, ceea ce a permis cainilor comunitari sa patrunda in incinta acesteia. Avand in vedere cele constatate, GNM-CJ Prahova a aplicat o amenda in valoare de 100.000 lei, potrivit OUG 195/2005 privind protectia mediului, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in comunicatul Garzii Nationale de Mediu.

Cangurul Speedy fusese donat de o persoana particulara, din Suceava, care a sperat ca animalul va avea condiții de trai mult mai bune la gradina zoo din Ploiesti.

Vier Pfoten a sesizat Garda de Mediu Prahova

Garda de Mediu a actionat si la insistentele fundatiei Vier Pfoten, care a intervenit imediat in cazul cangurului ucis de caini. Cangurul avea un adapost pe timp de noapte, dar in seara zilei de 27.08.2012 acesta nu a fost inchis de personalul parcului.

“Am sunat initial la DSVSA Prahova, autoritatea care raspunde de bunastarea animalelor, unde ni s-a replicat ca au prea putin personal pentru a verifica toate aceste sesizari si ca <oricum, daca dam amenda tot statul plateste>. Am trimis ulterior sesizare catre Garda de Mediu Prahova, autoritatea care verifica respectarea normelor privind modul in care sunt tinute animalele in gradinile zoo. Cei de la Garda s-au miscat surprinzator de rapid si au amendat Gradina Zoo Ploiesti pentru faptul ca nu au anuntat in maximum 24 de ore Agentia locala de Protectie a Mediului cu privire la producerea incidentului”, a declarat, pentru Green Report, Livia Cimpoeru, ofiter de presa Vier Pfoten.

Avertisment pentru toate gradinile zoo

Potrivit Liviei Cimpoeru, tot Garda de Mediu i-a instiintat pe cei de la Zoo ca, daca nu-si rezolva in scurt timp problemele de securizare a gardului, gradina isi va pierde autorizatia de functionare la 15 octombrie.

“Aceste masuri ar trebui sa constituie un avertisment catre toate gradinile zoo care stiu ca au probleme grave legate de spatiul si conditiile in care traiesc animalele ”, a mai spus  Livia Cimpoeru.

Mihaela Pavnutescu

Foto: adevarul.ro

spot_img

Ultimele știri